Οι ΗΠΑ επιστρέφουν δύο συστήματα Iron Dome πίσω στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν δύο συστήματα Iron Dome πίσω στο Ισραήλ

Το Πεντάγωνο ήθελε το Ιron Dome για να προστατέψει το έδαφος του Γκουάμ από το ενδεχόμενο κινεζικής πυραυλικής επίθεσης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο Πεντάγωνο σχεδιάζει να επιστρέψει δύο συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome που είχε αγοράσει από το Ισραήλ προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την άμυνά του. 

Η μεταβίβαση πίσω στο Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει εντός ημερών, δήλωσε ο σύμβουλος του Κογκρέσου. Το Πεντάγωνο ήθελε το Ιron Dome για να προστατέψει το έδαφος του Γκουάμ από το ενδεχόμενο κινεζικής πυραυλικής επίθεσης.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματα ασφαλείας του Ισραήλ το συντομότερο δυνατό. 

Το Iron Dome δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει όλμους και ρουκέτες που εκτοξεύονται στο Ισραήλ από μαχητές στη Γάζα καθώς και από δυνάμεις που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η πρώτη αναχαίτιση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011, όταν κατέρριψε έναν πύραυλο Grad που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν. Eκτοτε έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες.

Eνα ευαίσθητο ραντάρ ανιχνεύει ρουκέτες σε απόσταση 4 έως 70 χιλιομέτρων και προβλέπει την τροχιά καθώς και το σημείο πρόσκρουσής τους. Eνα κέντρο ελέγχου επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες και εκτοξεύει έναν πύραυλο για να καταστρέψει τη ρουκέτα. Το σύστημα έχει σχεδιασθεί για να ανταποκρίνεται μόνο σε βλήματα που απειλούν κατοικημένες περιοχές, ώστε να κάνει οικονομία στους πυραύλους, με δεδομένο ότι καθένας από αυτούς κοστίζει περίπου 40.000 με 50.000 δολάρια.

Οι συστοιχίες είναι κινητές και σήμερα το Ισραήλ είχε αναπτύξει δέκα από αυτές σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την αμερικανική Raytheon Technologies, η οποία το 2014 άρχισε να συνεργάζεται πάνω στο Iron Dome με τον δημιουργό του συστήματος, την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems. Κάθε συστοιχία έχει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές και υπερασπίζεται μια κατοικημένη περιοχή 155 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το σύστημα έχει σχεδιασθεί για να λειτουργεί αποτελεσματικά σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες.

Mε πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT