Ισραήλ: Οι οικογένειες των ομήρων διχάζονται για την εισβολή στη Γάζα

Ισραήλ: Οι οικογένειες των ομήρων διχάζονται για την εισβολή στη Γάζα

Ορισμένοι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να δώσει στο Ισραήλ το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για να απελευθερώσει τους αγαπημένους τους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, οι οικογένειες των ομήρων είναι διχασμένες ως προς την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων στον θύλακα.

Η Μααγιάν Ζιν, της οποίας οι δύο κόρες, 15 και 8 ετών, απήχθησαν, θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει πίσω τους ομήρους.

«Δεν καταλαβαίνω την άμυνα και τον πόλεμο», δήλωσε σε συνέντευξή της. «Θέλω απλώς να επιστρέψουν τις κόρες μου – ο κόσμος, ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου και ο πρωθυπουργός».

«Θα πρέπει να κάνουν τα πάντα, προφανώς: μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, μια επιχείρηση, μια κωλοτούμπα στον αέρα», είπε και πρόσθεσε: «Απλά πρέπει να φέρουν πίσω τις κόρες μου. Οποιοδήποτε τίμημα αξίζει για τις κόρες μου».

Τα δύο κορίτσια ζούσαν με τον πατέρα τους, τον πρώην σύζυγό της, στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ, μία από τις κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας που δέχθηκαν επίθεση. 

Ο Αβιχάι Μπρούντοχ, ένας 42χρονος αγρότης από το Κφαρ Αζά, περιμένει επίσης την επιστροφή των ομήρων: της συζύγου του, και των τριών παιδιών τους. Δεν είναι σίγουρος για το τι θα πετύχαινε μια χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Απλώς δεν θα βοηθήσει», δήλωσε.

Αλλά «αν ο στόχος είναι να χυθεί αίμα, τότε ο Θεός να μας βοηθήσει», είπε. «Θέλω απλώς το κράτος να εκπληρώσει την υποχρέωσή του να φέρει τα παιδιά μας πίσω στην πατρίδα».

Το Σάββατο διαδήλωσε έξω από το αρχηγείο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στο Τελ Αβίβ, κρατώντας μια πινακίδα που έγραφε «Η οικογένειά μου είναι στη Γάζα» για να απαιτήσει την επιστροφή της γυναίκας και των παιδιών του. Σκοπεύει να συνεχίσει να διαμαρτύρεται εκεί κάθε μέρα μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους ασφαλείς.

Ορισμένοι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να δώσει στο Ισραήλ το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για να απελευθερώσει τους αγαπημένους τους.

Ο 20χρονος αδελφός του Αμίτ Σέμτοφ απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ στο Re’im, στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ο ίδιος πιστεύει ότι μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να είναι «ένας από τους τρόπους που θα πιέσει τη Χαμάς να τους αφήσει να φύγουν».

Ο Σέμτοφ δήλωσε ότι αισθάνεται αβοήθητος γνωρίζοντας ότι ο αδελφός του κρατείται στη Γάζα και ότι δεν μπορεί να τον βρει. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή: να περιμένω».

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT