Μεσανατολικό: Σε επιφυλακή η Ε.Ε. για επιθέσεις και μετανάστες

Μεσανατολικό: Σε επιφυλακή η Ε.Ε. για επιθέσεις και μετανάστες

Σύνοδος των «27», στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων και της ανησυχίας για αυξημένες προσφυγικές ροές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Σε επιφυλακή βρίσκονται τα κράτη-μέλη για πιθανή έξαρση της βίας και ενδεχόμενα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και αύξηση των μεταναστευτικών ροών, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η χθεσινή συνεδρίαση των 27 Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο, που πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες, αξιολόγησε την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και τρόπους ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών-μελών. «Αξιολογήσαμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η βία και ο εξτρεμισμός στην εσωτερική μας ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Γκουνάρ Στρομέρ, μετά τη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, ενώ χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη πρόκληση τη δράση των «μοναχικών λύκων», όπως στην περίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δύο συμπατριωτών του. Ο ίδιος είχε προσκαλέσει άλλωστε νωρίτερα σε πρόγευμα εργασίας τους ομολόγους του από Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία, χώρες που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τρομοκρατών και που παράλληλα φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων πολιτών και μεταναστών. Για τον λόγο αυτό, ο Στρομέρ ανέφερε ότι τόσο το πρωί όσο και αργότερα στη συνεδρίαση συζητήθηκε η αυξανόμενη πόλωση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων στα κράτη-μέλη, ενώ εξετάστηκαν τρόποι προστασίας των εβραϊκών κοινοτήτων, καθώς και μέσα αποτροπής της ρητορικής μίσους και του αντισημιτισμού. Από την πλευρά της, η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι «υπάρχει ανάγκη η Ε.Ε. να είναι ασφαλής από κάθε τρομοκρατικό κίνδυνο», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «όλοι οι πολίτες μας θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς» και να αποτραπεί ο βίαιος αντισημιτισμός, αλλά και η βίαιη ισλαμοφοβία.

Μεγάλο μέρος της χθεσινής συζήτησης επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα από την Αίγυπτο, αλλά ιδίως στο θέμα των «επαναπατρισμών», μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες, καθώς ο δράστης παρέμενε στη χώρα παράνομα για τρία χρόνια μετά την απόρριψη αίτησης παροχής ασύλου, όπως ανέφερε η επίτροπος Γιόχανσον. «Ηταν ένας συναγερμός», είπε. Για το θέμα της οδηγίας των «επιστροφών» που έχει «κολλήσει» εδώ και τέσσερα χρόνια στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και συνολικά για τις διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση του συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενημέρωσαν από κοινού το συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον. Στη συζήτηση ετέθη και το ζήτημα της συνεργασίας με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο, ώστε να διασφαλιστούν οι «επαναπατρισμοί». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν εκτιμά πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με το Μαρόκο και την Αίγυπτο, ιδιαίτερα στη «σκιά» της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σχοινάς ενημέρωσε παράλληλα για την ολοκλήρωση και υιοθέτηση του σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο, που ικανοποίησε Ελλάδα και Κύπρο.

​​​​​​Με μαχαίρι σε εκκλησία

Aναστάτωση προκλήθηκε λίγο μετά τις 7 χθες το βράδυ σε εκκλησία στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όταν αλλοδαπός άνδρας μπήκε στον ναό, άρχισε να διαβάζει κάτι στη γλώσσα του και αρνιόταν να βγει. Ο νεωκόρος του ναού ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. και αμέσως ομάδα της ΟΠΚΕ, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, πήγε στο σημείο και συνέλαβε τον αλλοδαπό, ο οποίος κατά δήλωσή του είναι υπήκοος Συρίας. Από τον έλεγχο που του έγινε εντοπίστηκε στην κατοχή του μαχαίρι. Ο άνδρας προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε περάσει παρανόμως τα σύνορα του Εβρου, με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία, και πήγε στον ναό προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια του ιερέα. Μάλιστα, φέρεται να έψελνε αποσπάσματα από κείμενα του Ευαγγελιστή Λουκά στα αραβικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT