Συλλήψεις σε διαδηλώσεις στο Βερολίνο

Συλλήψεις σε διαδηλώσεις στο Βερολίνο

Μέλη προοδευτικών εβραϊκών οργανώσεων μπήκαν σε κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, κρατώντας πανό με συνθήματα ειρήνης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απολογισμό 174 προσαγωγές και 65 τραυματίες αστυνομικούς οι μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και ενάντια στον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο. «Σύμφωνα με τις τελευταίες μας ενημερώσεις, συνάδελφοί μας έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες ώρες από πέτρες, φλεγόμενα υγρά και σωματικές επιθέσεις από αγνώστους», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου. «Επιπλέον, πολίτες και άτομα που προέβαλαν αντίσταση κατά των Aρχών έχουν επίσης τραυματιστεί».

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλι στην πόλη της Γάζας, ένα χτύπημα για το οποίο Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται.

Οι οδομαχίες ξέσπασαν στην περιοχή του Νόικολν, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν προς τις δυνάμεις καταστολής πυροτεχνήματα και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων δημιουργώντας οδοφράγματα. Οι αστυνομικοί περιγράφουν πως δέχτηκαν επίσης επιθέσεις με πέτρες, κοντάρια, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ. Επιπλέον, πολλά αστυνομικά οχήματα καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν κανόνια νερού τόσο για να σβήσουν τα φλεγόμενα περιπολικά όσο και για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Επιπλέον, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε πως η υπηρεσία δέχτηκε τηλεφωνήματα για αρκετές ακόμα μικρές φωτιές στην περιοχή.

Σύμφωνα με την DW, τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις με μολότοφ σε συναγωγή του Βερολίνου, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σε ξεχωριστό περιστατικό το βράδυ της Τετάρτης, μία άλλη πορεία κατά της βίας στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. Αν και για τη συγκεκριμένη διαδήλωση είχαν δηλωθεί περίπου πενήντα άτομα, τελικά εμφανίστηκαν αρκετές εκατοντάδες και η διοργανώτρια αρχή αναγκάστηκε να καλέσει τη λήξη της.

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης της Φρανκφούρτης, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να καταστείλει τους συγκεντρωμένους, και της Νυρεμβέργης. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μεγάλη διαδήλωση κατά του πολέμου έλαβε χώρα έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδος. Κύριο αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Καθώς οι διαδηλωτές δεν είχαν άδεια για να βρίσκονται στον χώρο κυβερνητικών κτιρίων, οι Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις που σύμφωνα με το CNN ξεπερνούν τις 300.

Τη διαδήλωση κάλεσαν δύο οργανώσεις προοδευτικών Εβραίων των ΗΠΑ, η Jewish Voice for Peace και η IfNotNow. Περίπου 400 μέλη τους εισήλθαν στη ροτόντα του Cannon House Office Building, του παλαιότερου κτιρίου του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τους New York Times, 25 ραββίνοι διάβασαν μαρτυρίες Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και προσευχήθηκαν για όλα τα θύματα της βίας. Εξω από το κτίριο εκατοντάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν «ανακωχή τώρα» στα εβραϊκά και στα αγγλικά, ζητώντας από την κυβέρνηση και το Κογκρέσο να πιέσουν ώστε οι δύο αντίπαλες πλευρές να έρθουν σε ειρηνευτική συμφωνία. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές εντός του κτιρίου φορούσαν μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν «Οι Εβραίοι λένε κατάπαυση του πυρός τώρα» και «Οχι στο όνομά μας». Αλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «ειρήνη» και τραγουδούσαν καθισμένοι στο πάτωμα της ροτόντας. «Προειδοποιήσαμε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από το μέρος και, όταν εκείνοι δεν συμμορφώθηκαν, αρχίσαμε να τους συλλαμβάνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Καπιτωλίου.

Η διαδήλωση σημειώθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία προσγειώθηκε στο Ισραήλ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε λόγω του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT