Eπιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων σε Ιράκ και Συρία 

Eπιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων σε Ιράκ και Συρία 

Οι επιθέσεις έρχονται μία εβδομάδα μετά την απειλή στοχοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της υποστήριξης προς το Ισραήλ, από Ιρακινές οργανώσεις που συντάσσονται με το Ιράν, ενώ αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης. 

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την Πέμπτη ιρακινές στρατιωτικές βάσεις όπου στεγάζονται αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται ανώνυμες πηγές ασφαλείας.

Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στην αεροπορική βάση Αϊν αλ-Ασαντ. Ο ιρακινός στρατός απέκλεισε την περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση διερεύνησης του περιστατικού, όπως μετέδωσε το Reuters. Δεν είναι σαφές αν υπήρξαν θύματα από τις επιθέσεις.

Το χτύπημα έρχεται μία εβδομάδα μετά την απειλή στοχοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της υποστήριξης προς το Ισραήλ, από Ιρακινές οργανώσεις που συντάσσονται με το Ιράν. 

Πολλαπλές επιθέσεις με drones

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τρίτη.

Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα ελαφρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, εργολάβος πέθανε, καθώς υπέστη «καρδιακό επεισόδιο».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι «υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές διεξάγουν τέτοιου είδους επιθέσεις», προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να τις αξιολογούν.

Το Πεντάγωνο ανέφερε επίσης ότι στην Υεμένη, αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις των Χούτι, με στόχο «ενδεχομένως στόχους στο Ισραήλ».

Ο Ράιντερ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα ενεργήσουν για να «προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τους εταίρους μας και τα συμφέροντά μας», καθώς και ότι στόχος τους είναι να «αποφύγουν οποιαδήποτε περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς».

Φον ντερ Λάιεν: Πραγματικός ο κίνδυνος επέκτασης

Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο κίνδυνος περιφερειακής επέκτασης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς είναι «πραγματικός».

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Χάντσον στην Ουάσιγκτον, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι ο διάλογος μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του πρέπει να συνεχιστεί.

«Είδαμε τους αραβικούς δρόμους να γεμίζουν με οργή σε όλη την περιοχή. Οπότε ο κίνδυνος περιφερειακής επέκτασης είναι πραγματικός», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ιράν, προστάτης της Χαμάς, θέλει μόνο να τροφοδοτήσει τη φωτιά του χάους».

Νέος κύκλος εντάσεων

Οι ΗΠΑ έχουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και άλλους 900 στη γειτονική Συρία, με αποστολή να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο το 2014 κατέλαβε εκτάσεις και στις δύο χώρες.

Στο Ιράκ, ο πόλεμος στη Γάζα προκάλεσε νέα ένταση. Ο κορυφαίος σιίτης μουσουλμάνος κληρικός της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί, καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ και κάλεσε τον κόσμο να αντισταθεί στην «τρομερή κτηνωδία» στην πολιορκούμενη Γάζα.

Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ, ισχυρή οργάνωση ενόπλων με στενούς δεσμούς με το Ιράν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ στη «δολοφονία αθώων ανθρώπων», τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της πρέπει να αποσυρθούν από το Ιράκ.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο Ιράκ έβαζαν τακτικά στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι επιθέσεις είχαν μειωθεί στο πλαίσιο εκεχειρίας που ίσχυε από πέρυσι, ωστόσο, μετά τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς η περίοδος σχετικής ηρεμίας φαίνεται πως τελείωσε βίαια.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT