Δικαστής απειλεί με φυλάκιση τον Τραμπ για παραβίαση εντολής

Δικαστής απειλεί με φυλάκιση τον Τραμπ για παραβίαση εντολής

Η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης τον κατηγορεί για «επαναλαμβανόμενες απάτες» και «ψευδείς δηλώσεις» επί χρόνια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δικαστής που προεδρεύει στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για αστική απάτη ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη απείλησε με φυλάκιση τον πρώην πρόεδρο λόγω «μη συμμόρφωσης σε μια εντολή αποσιώπησης».

Ο δικαστής Αρθουρ Ενγκορον δήλωσε στο δικαστήριο το πρωί της Παρασκευής ότι ο Τραμπ είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μια αναληθή και υποτιμητική ανάρτηση για τον υπάλληλό μου» και μίλησε με τον πρώην πρόεδρο για το θέμα, σύμφωνα με το NBC News.

«Τον διέταξα να αφαιρέσει αμέσως την ανάρτηση και είπε ότι την κατέβασε», ανέφερε ο δικαστής στο ειδησεογραφικό πρακτορείο NBC.

«Παρά την εντολή αυτή, χθες το βράδυ έμαθα ότι η προσβλητική ανάρτηση δεν κατέβηκε ποτέ. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της εντολής. Κατέστησα σαφές (ότι) η μη συμμόρφωση θα οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις», πρόσθεσε ο δικαστής.

Ο Ενγκορον εξέδωσε προ ημέρων εντολή που απαγορεύει στον Τραμπ και σε κάθε διάδικο στην υπόθεση να μιλάει δημοσίως, αφού ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε προσωπικές πληροφορίες για δικαστικό υπάλληλο στο Truth Social, ενώ η ακροαματική διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη.

Εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Η Τζέιμς, κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ότι χρησιμοποίησε ψευδείς και παραπλανητικές οικονομικές καταστάσεις από το 2011 έως το 2021 με σκοπό να κλείσει συμφωνίες, να λάβει χρηματοδότηση και να αυξήσει την κερδοφορία του.

Η Τζέιμς υποστηρίζει ότι ο Τραμπ οφείλει τουλάχιστον 250 εκατ. δολάρια για διάπραξη απάτης, καθώς κατά τη διάρκεια τριετούς έρευνας διαπίστωσε ότι ο Τραμπ εμφάνισε την αξία 23 ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων του υψηλότερη κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δίκη έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου, αν και πιθανότατα δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ, καθώς η προδικαστική απόφαση του δικαστή «απάντησε» στο σημαντικό ερώτημα για το αν ο Τραμπ διέπραξε πράγματι απάτη. Πλέον, η υπόθεση επικεντρώνεται στο πόσο θα πρέπει να πληρώσει για αυτό.

Πηγή: Reuters, The Hill

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT