WP: Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μια «έκπληξη» της Χαμάς

WP: Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μια «έκπληξη» της Χαμάς

Η Χαμάς μπορεί να διατηρεί σε εφεδρεία ένα τεχνολογικά πιο προηγμένο οπλοστάσιο ενόψει της επίθεσης του Ισραήλ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς και στο ενδεχόμενο «έκπληξης» ενόψει των ισραηλινών επιχειρήσεων αναφέρεται σε ανάλυσή του στην Washington Post, o ειδικός ρεπόρτερ Τζόμπι Γουόρικ. 

Χαρακτηριστικά διηγείται το πώς η Μοσάντ δολοφόνησε το 2016 τον Ιρανό μηχανικό Μοχάμεντ Ζουάρι ο οποίος είχε κατασκευάσει ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο σκάφος που θα μπορούσε να εξοπλισθεί με εκρηκτικά για επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές, λιμενικές εγκαταστάσεις και πλοία στη θάλασσα.

Παρά τη δολοφονία, το δημιούργημά του «επέζησε». Οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν και κατέστρεψαν ένα παρόμοιο υποβρύχιο μη επανδρωμένο σκάφος το 2021. Η προοπτική των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διασχίζουν τα παράκτια ύδατα για να ανατινάξουν ισραηλινά λιμάνια και πλοία φαίνεται ότι έχει τρομάξει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν, με αφορμή το ζήτημα αυτό, ότι η Χαμάς μπορεί να διαθέτει και άλλα «άγνωστα» προηγμένα όπλα.

Μια ημέρα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε 35 drone –όλα βασισμένα στα πρώτα σχέδια όπλων του Ζουάρι– στην επίθεση που ονόμασε «Επιχείρηση al-Aqsa Flood».

Οι ειδικοί της οργάνωσης είναι επίσης γνωστό ότι έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία για μια σειρά νέων όπλων, από «έξυπνες» νάρκες μέχρι πυρομαχικά ακριβείας. Ορισμένα αναπτύχθηκαν από ανθρώπους της Χαμάς εκτός Γάζας, στις περισσότερες περιπτώσεις με τεχνική βοήθεια από το Ιράν.

Τα περισσότερα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου ήταν γνωστά. Ομως οι ειδικοί φοβούνται ότι η Χαμάς μπορεί να διατηρεί σε εφεδρεία ένα πιο τεχνολογικά προηγμένο οπλοστάσιο, προτιμώντας να το χρησιμοποιήσει ως απάντηση σε μια ισραηλινή επίθεση στο έδαφός της.

«Είναι πολύ πιθανό η Χαμάς να έχει δυνατότητες που δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο Φαμπιάν Χίντζ, ειδικός σε θέματα πυραύλων και αμυντικός αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, ένα βρετανικό think tank. Αν η Χαμάς ακολουθήσει το ίδιο εγχειρίδιο με τη σύμμαχό της Χεζμπολάχ μπορεί να επιδιώξει να προσελκύσει τις ισραηλινές δυνάμεις και στη συνέχεια να χτυπήσει απροσδόκητα, ίσως εναντίον στόχων μακριά από τη γραμμή του μετώπου, προσθέτει ο ίδιος.

Η «άγνωστη» ικανότητα της Χεζμπολάχ στον πόλεμο του 2006 ήταν ένας αντιπλοϊκός πύραυλος. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν καμία απόδειξη ότι η Χεζμπολάχ ήταν ικανή να πλήξει πολεμικά πλοία μίλια μακριά από τις ακτές μέχρι τις 12 Ιουλίου εκείνου του έτους, όταν ένας πύραυλος της Χεζμπολάχ έπληξε το INS Hanit, τη ναυαρχίδα του ισραηλινού ναυτικού, σκοτώνοντας τέσσερα μέλη του πληρώματος.

«Το Ισραήλ έχει επενδύσει σε βαριά θωράκιση για τα οχήματά του, αλλά αν υπάρχει μια θαμμένη βόμβα 500 ή 1.000 κιλών στον δρόμο, αυτή μπορεί να αναποδογυρίσει ένα θωρακισμένο όχημα ή να σηκώσει ένα τανκ από το έδαφος», δήλωσε ο Μάικλ Αϊζενσταντ, διευθυντής στρατιωτικών μελετών και μελετών ασφάλειας στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή.

Χρησιμοποιώντας ιρανική τεχνολογία, η Χαμάς έχει κατασκευάσει υπόγεια εργοστάσια ικανά να παράγουν μαζικά ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Βασικά εξαρτήματα, όπως εκρηκτικά και ηλεκτρονικά κυκλώματα, εισάγονται λαθραία στον θύλακα μέσω σηράγγων, λένε Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT