Μεσανατολικό: Στο στόχαστρο φοιτητές για επιστολή κατά του Ισραήλ

Μεσανατολικό: Στο στόχαστρο φοιτητές για επιστολή κατά του Ισραήλ

Συντηρητική ομάδα μίσθωσε φορτηγό με οθόνες που πρόβαλλαν φωτογραφίες τους υπό τον τίτλο «Οι Αρχηγοί του Αντισημιτισμού στο Χάρβαρντ»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 7η Οκτωβρίου, την ημέρα κατά την οποία η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ, ομάδα 30 φοιτητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνυπέγραψε ανοιχτή επιστολή με την οποία διακήρυττε πως το κράτος του Ισραήλ είναι «αποκλειστικά υπεύθυνο» για τη νέα έκρηξη βίας στην περιοχή. Το κείμενο, που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτού γίνει γνωστή η έκταση των φρικαλεοτήτων της Χαμάς, δεν περιείχε το όνομα κανενός από τους φοιτητές που το συνυπέγραφαν.

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, φοιτητές που ανήκαν στην ομάδα αυτή, στοχοποιήθηκαν βλέποντας τα ονοματεπώνυμά τους, καθώς και φωτογραφίες τους, να κυκλοφορούν δημόσια.

Σε κάποιες περιπτώσεις δέχθηκαν απειλές τηλεφωνικά μέχρι και συγγενείς τους στις πόλεις όπου μεγάλωσαν. Ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων στη Γουόλ Στριτ ζήτησαν λίστες με τα ονόματά τους για να μην τους προσλάβουν στο μέλλον.

Και σαν να μην έφταναν αυτά ένα φορτηγό –μισθωμένο από μία συντηρητική ομάδα– με οθόνες που πρόβαλλαν φωτογραφίες των φοιτητών υπό τον τίτλο «Οι Aρχηγοί του Aντισημιτισμού στο Χάρβαρντ», έκανε την εμφάνισή του στο ίδρυμα.

Πιέσεις για παραιτήσεις

Στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, δωρητές πιέζουν για την παραίτηση του προέδρου και του διευθυντή του συμβουλίου, μετά την ομιλία ανθρώπων που κατηγορούνται για αντισημιτισμό στο πλαίσιο της συνέντευξης ενός Παλαιστινίου συγγραφέα στο πανεπιστήμιο. Στο Χάρβαρντ, ένα ζευγάρι δισεκατομμυριούχων εγκατέλειψε το συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε.

Τα Campus συντηρητικών ιδρυμάτων όπως είναι το Χάρβαρντ βιώνουν εδώ και καιρό συγκρούσεις με αντικείμενο την ελευθερία του λόγου. Σχετικά με το τι επιτρέπεται να λέγεται και τι όχι. Ομως, ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει οξύνει πολύ τα πνεύματα απειλώντας να τινάξει στον αέρα την ήδη εύθραυστη ισορροπία εντός των ιδρυμάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτητές του Χάρβαρντ υποστηρίζουν μία αντιδημοφιλή άποψη. Οσοι όμως συνυπέγραψαν την επιστολή δεν περίμεναν ποτέ ότι το κείμενο θα πάρει τέτοια έκταση και ότι θα υποστούν τέτοιες συνέπειες. «Καταστρέφονται ζωές ανθρώπων, οι καριέρες τους, οι παρέες τους», λέει ένας από τους φοιτητές που υπογράφουν την επιστολή. Ομως οι επικριτές τους δεν δείχνουν να συγκινούνται από αυτά τα παράπονα. Λένε πως η ίδια η επιστολή δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης.

Μία φοιτήτρια, που το πρόσωπό της βρέθηκε στην οθόνη του φορτηγού και η οποία ζήτησε να μην αναφερθεί ούτε το όνομα ούτε το έτος της, δήλωσε πως όταν το είδε παρκαρισμένο με το πρόσωπό της σε πρώτο πλάνο έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια της. «Ανθρωποι έτρεχαν, απέναντι κάποιοι έτρωγαν σε ένα ζαχαροπλαστείο κι εγώ βρισκόμουν εκεί σε μια τεράστια οθόνη», είπε. «Πήγα αμέσως μέσα στο πανεπιστήμιο και έκανα εμετό».

Το φορτηγό έχει νοικιάσει η οργάνωση Accuracy in Media, μια συντηρητική ομάδα που έχει στείλει τέτοια φορτηγά και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις, όπως το Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. «Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη όπου εφευρέθηκε το Facebook σοκάρονται που τα ονόματά τους είναι δημόσια διαθέσιμα», δήλωσε ο εκατομμυριούχος Ανταμ Γκιγιέτ, πρόεδρος της Accuracy in Media. «Εμείς απλώς ενισχύουμε το μήνυμά τους».

Δίκοπο μαχαίρι

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του Χάρβαρντ, Τζέικομπ Μίλερ, παρουσίασε μια σειρά από προσβλητικά μηνύματα κατά των Εβραίων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πανεπιστημίου. «Εχω την αίσθηση πως είναι δίκοπο μαχαίρι», λέει.

«Πολλοί συνάδελφοί μου μου λένε πως νιώθουν ότι φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι τραγικό μαθητές που υποστηρίζουν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές να μην μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους», προσθέτει. «Ειδικά σε ένα ίδρυμα που υπερηφανεύεται πως αναζητά την αλήθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT