Μεσανατολικό: Απογοητευμένοι οι προοδευτικοί Εβραίοι στην Αμερική

Μεσανατολικό: Απογοητευμένοι οι προοδευτικοί Εβραίοι στην Αμερική

Στις ΗΠΑ, νιώθουν πως έχουν εγκαταλειφθεί από όσους θεωρούσαν συμμάχους, όπως η Αριστερά, οι οποίοι παραβλέπουν τον αντισημιτισμό

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοδευτικοί Εβραίοι της Αμερικής, που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει αγώνες υπέρ της φυλετικής ισότητας, των γκέι και τρανς δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην ασφαλή έκτρωση και άλλων αιτημάτων που παραδοσιακά συνδέονται με την Αριστερά –συμπεριλαμβανομένης της κριτικής στις πολιτικές που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη–, νιώθουν τελευταία πως έχουν εγκαταλειφθεί από εκείνους που στο παρελθόν θεωρούσαν συμμάχους. Αυτή τη στιγμή, με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, βγαίνει στην επιφάνεια και μια σύγκρουση στον πυρήνα μιας φιλελεύθερης κοινότητας που έχει εδώ και καιρό ενισχύσει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο Λος Αντζελες, η προοδευτική ραββίνος Σάρον Μπρους, γνωστή ακτιβίστρια που ασκεί συχνά κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση, περιέγραψε από τον άμβωνα τον τρόμο και τα συναισθήματα της «υπαρξιακής μοναξιάς» που βιώνει τελευταία. «Το ξεκάθαρο μήνυμα από πολλούς στον κόσμο, ειδικά στον δικό μας κόσμο –αυτούς που ισχυρίζονται ότι νοιάζονται περισσότερο για τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια–, είναι ότι αυτά τα θύματα στο Ισραήλ άξιζαν κατά κάποιο τρόπο αυτή τη φρικτή μοίρα».

Στην Ατλάντα, μια Εβραία μητέρα που ασχολείται με την πολιτική σε τοπικό επίπεδο έγραψε μια ανοιχτή επιστολή καταγγέλλοντας ότι το προοδευτικό ιδιωτικό σχολείο του παιδιού της δεν αντιμετώπισε τις επιθέσεις στο Ισραήλ με την ίδια ενσυναίσθηση που έδειξε μετά τις τοπικές δολοφονίες Αμερικανών με ασιατική καταγωγή. «Ο λαός μας σφαγιάζεται. Κανείς δεν θα μιλήσει γι’ αυτό;» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν ξέρω αν βράζω από θυμό ή αν είμαι απλώς λυπημένη».

Καθώς οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν ακόμη σε εξέλιξη, οι επικεφαλής του New Israel Fund, μιας οργάνωσης η οποία υποστηρίζει προοδευτικές ισραηλινές και παλαιστινιακές ομάδες, δεχόταν τηλεφωνήματα από Αμερικανούς που απαιτούσαν να χαρακτηρίσει το Ισραήλ ως «κράτος απαρτχάιντ» – σε μια στιγμή που εκείνοι περίμεναν να μάθουν αν είχαν σκοτωθεί συνάδελφοί τους που κρύβονταν σε ισραηλινά καταφύγια βομβών.

Πολλά από τα πιο εμπρηστικά σχόλια ήρθαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από προοδευτικές ομάδες που, στον άμεσο απόηχο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, δεν έδωσαν χρόνο για μια στιγμή πένθους και αντ’ αυτού προχώρησαν αμέσως στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν την επίθεση.

«Οταν ένας λαός έχει υποστεί δεκαετίες απαρτχάιντ και αδιανόητη βία, η αντίστασή του δεν πρέπει να καταδικάζεται, αλλά να γίνεται κατανοητή ως μια απελπισμένη πράξη αυτοάμυνας», έγραψε η οργάνωση Black Lives Matter Los Angeles στο Facebook, στην πρώτη της απάντηση στην επίθεση. Ορισμένες σοσιαλιστικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα δεν καταδίκασαν άμεσα τις δολοφονίες από τη Χαμάς.

Η απουσία δυναμικής και άμεσης καταδίκης έχει σοκάρει ορισμένους προοδευτικούς Εβραίους και τους ξυπνά πικρές μνήμες από την υποστήριξη που δεν έλαβαν όταν το 2018 ένας ένοπλος ακροδεξιός δολοφόνησε 11 ανθρώπους σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια.

Υστερα από την επίθεση του Πίτσμπουργκ, ο Μπόαζ Μουνρό, που εργάζεται σε εταιρεία τεχνολογίας του Σαν Φρανσίσκο και είναι εγγονός επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, ενθαρρύνει διαρκώς άλλους Εβραίους να μιλούν για αυτό που βλέπει ως μια τάση ενός μέρους της Αριστεράς να υποτιμά ή να παραβλέπει τελείως τον αντισημιτισμό. Αν και αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα του «φυλετικού διαχωρισμού» τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει πως οι Εβραίοι έχουν μείνει στο περιθώριο αυτής της συζήτησης διότι δεν αντιμετωπίζονται σαν μία ομάδα που απειλείται και χρειάζεται προστασία, όπως οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι. «Ετσι όπως τίθεται το ζήτημα», λέει ο Μουνρό, «οι Εβραίοι θεωρείται ότι βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας. Δεν έχει να κάνει καν με το Ισραήλ. Εχει να κάνει απλώς με το ότι είσαι Εβραίος. Είσαι λευκός, άρα είσαι προνομιούχος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT