Μέση Ανατολή: Κραυγές αγωνίας για τη βοήθεια

Μέση Ανατολή: Κραυγές αγωνίας για τη βοήθεια

Διάγγελμα Μπάιντεν για Ισραήλ και Ουκρανία, ενώ Ευρωπαίοι και Αραβες ηγέτες έχουν σήμερα ειρηνευτική διάσκεψη στο Κάιρο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι θα επιτρέψει μια περιορισμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, τα φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους της παρέμεναν και χθες μπλοκαρισμένα έξω από τη Ράφα, στα σύνορα της παλαιστινιακής λωρίδας με την Αίγυπτο. Η επίσημη δικαιολογία ήταν η κατάσταση του οδοστρώματος, που είχε καταστραφεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αλλά τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στις αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ των εμπολέμων για δύο ζητήματα: τον μηχανισμό επίβλεψης της βοήθειας που εννοεί να επιβάλει το Ισραήλ και την έξοδο των ξένων υπηκόων, για την οποία επείγονται οι Αμερικανοί.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε προσωπικά χθες τον μεθοριακό σταθμό της Ράφα, απ’ όπου απηύθυνε έκκληση να ξεπεραστούν γρήγορα τα εμπόδια, τονίζοντας ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τα 2,2 εκατ. των κατοίκων της Γάζας που τελούν υπό πολιορκία, χωρίς νερό, ηλεκτρισμό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει σε καθημερινή βάση ροή σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να ανακουφιστεί ο άμαχος πληθυσμός. Το Ισραήλ είχε συμφωνήσει στη διέλευση μόνο 20 φορτηγών, κάτι που χαρακτηρίστηκε σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων αναγκών. Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι τουλάχιστον 200 φορτηγά βρίσκονται ήδη στο Σινά και περιμένουν το πράσινο φως για να μπουν στη Γάζα.

Σήμερα ο Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη που συγκάλεσε η Αίγυπτος για τον πόλεμο στη Γάζα και την πολιτική αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν κυρίως Αραβες ηγέτες και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κρατών. Σε επίπεδο πρωθυπουργών θα εκπροσωπηθούν Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρος, ενώ Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία στέλνουν τους υπουργούς Εξωτερικών. Εκ μέρους της Τουρκίας θα παραστεί ο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. Η μη εκπροσώπηση των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως, δημιουργεί ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας.

Οι ΗΠΑ δίνουν 74 δισ. δολ.

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν στον αμερικανικό λαό το βράδυ της Πέμπτης (χαράματα Παρασκευής στην Ελλάδα) για τους πολέμους της Ουκρανίας και της Γάζας και την πρόσθετη βοήθεια που θα στείλει η κυβέρνησή του σε Κίεβο και Τελ Αβίβ. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα 74 δισ. δολάρια που θα κατευθυνθούν προς τους δύο συμμάχους των ΗΠΑ ως «μια έξυπνη επένδυση, που θα έχει υψηλή απόδοση στον τομέα της ασφάλειας για γενιές Αμερικανών» και επιχείρησε να συνδέσει Πούτιν και Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο θέλουν να αφανίσουν τους γείτονές τους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν και προσέθεσε: «Ρητορική αυτού του είδους είναι ελάχιστα συμβατή με υπεύθυνους αρχηγούς κρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT