WSJ: Πώς η Δύση και το Ισραήλ «χρηματοδότησαν» την Χαμάς

WSJ: Πώς η Δύση και το Ισραήλ «χρηματοδότησαν» την Χαμάς

«Η ιδέα ήταν να βοηθήσουμε τη Χαμάς να κυβερνήσει τη Γάζα, ώστε να μην εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Γιόσι Κούπερβάσερ, πρώην επικεφαλής έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού η Χαμάς εξαπέλυσε τη δολοφονική της επίθεση στο Ισραήλ αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν το Ιράν για την χρηματοδότηση της τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Kατά κάποιον τρόπο όμως, η διεθνής κοινότητα -και ακόμη και το ίδιο το Ισραήλ- βοήθησε άθελά της τη Χαμάς να γεμίσει τα ταμεία της. Η οργάνωση έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια απομυζώντας την ανθρωπιστική βοήθεια και φορολογώντας την οικονομική δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανεξάρτητους ερευνητές και νυν και πρώην αξιωματούχους ασφαλείας της Δύσης.  

Η ροή των χρημάτων απεικονίζει το ζήτημα που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ και η Δύση από το 2007, όταν η Χαμάς απέσπασε τον έλεγχο της λωρίδας από τον αντίπαλό της, τη διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή: Πώς δηλαδή να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα χωρίς να ενισχύσει μια οργάνωση που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ. 

«Η διεθνής βοήθεια έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αλλά αυτό επιτρέπει παράλληλα στη Χαμάς να στηρίξει την πολεμική της μηχανή», δήλωσε ο Αλεξ Ζέρντεν, πρώην ανώτερος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Με φόντο τα παραπάνω, η ισραηλινή κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια επέτρεψε σε περισσότερους Παλαιστίνιους να εργάζονται στη χώρα- επιτρέποντας στη Χαμάς να αυξήσει τους φόρους στη Λωρίδα της Γάζας. 

Μετά από παρότρυνση της Ουάσινγκτον, το Κατάρ παρείχε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα. Τα περισσότερα πήγαν σε άπορες οικογένειες. Ενα μέρος ωστόσο πήγε στους μισθούς των μελών της Χαμάς που εργάζονταν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με δυτικές μυστικές υπηρεσίες, αρκετά από τα κονδύλια του Κατάρ χρηματοδότησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς, έμμεσα ή άμεσα.

Αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε ότι η βοήθειά του προς τη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ και υπόκειται σε αυστηρές εγγυήσεις. 

Την ίδια ώρα, δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν, εκτός από την παροχή όπλων και πληροφοριών, δίνει στη Χαμάς περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως τα τελευταία χρόνια ειδικά για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οταν η Χαμάς κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας πριν από 16 χρόνια, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είχαν λίγες επιλογές για να υποστηρίξουν τους κατοίκους της Γάζας. Πολλές υπηρεσίες στη Γάζα, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, που για χρόνια διοικούνταν από οργανισμούς του ΟΗΕ και της Παλαιστινιακής Αρχής, συνέχισαν να λειτουργούν. Παρόλο που η Φατάχ, η οποία κυριαρχεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, εκδιώχθηκε από τη Γάζα, η διοίκηση συνέχισε να κατευθύνει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της εκεί για να πληρώνει γιατρούς, δασκάλους, συντάξεις και άλλες υπηρεσίες, ελπίζοντας ότι η κυριαρχία της Χαμάς θα ήταν βραχύβια.

«Αυτό που άλλαξε μετά το 2007 είναι ότι ήταν σε θέση να φορολογούν και να εκβιάζουν», δήλωσε ο Μάθιου Λέβιτ, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικής Εγγύς Ανατολής της Ουάσινγκτον. 

Ο ΟΗΕ, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή δημιούργησαν ένα σύστημα για την παρακολούθηση των υλικών «διπλής χρήσης» που εισέρχονται στη Γάζα, προϊόντα όπως τσιμέντο, χάλυβας ή λιπάσματα που η ισραηλινή κυβέρνηση πίστευε ότι η Χαμάς θα μπορούσε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσει για να κατασκευάσει σήραγγες.

Εν τω μεταξύ, η Παλαιστινιακή Αρχή, υπό την ηγεσία του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, διέκοψε τη χρηματοδότηση προς τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τη Χαμάς να παραχωρήσει τον έλεγχο. Το γεγονός αυτό τρόμαξε το Ισραήλ, το οποίο ανησυχούσε ότι η κίνηση αυτή θα πυροδοτούσε μια νέα σύγκρουση.  

Το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα αναζήτησαν τρόπους να μειώσουν την οικονομική πίεση στη Γάζα και στράφηκαν στο Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την πολιτική ηγεσία της Χαμάς με γραφείο στη Ντόχα. Η Ντόχα πλήρωσε τους μισθούς των υπαλλήλων της Χαμάς, βοήθησε άπορες οικογένειες και να χρηματοδότησε τα καύσιμα που απαιτούνται για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας. 

«Η ιδέα ήταν να βοηθήσουμε τη Χαμάς να κυβερνήσει τη Γάζα, ώστε να μην εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Γιόσι Κούπερβάσερ, πρώην επικεφαλής έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Αυτή ήταν η λογική πίσω από αυτό, αγνοώντας εντελώς το γεγονός ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση».

Καθώς η βοήθεια εισέρρεε στη λωρίδα, η Χαμάς επέβαλε επίσης φόρους στις εισαγωγές τσιγάρων και άλλων αγαθών και χρέωσε τις επιχειρήσεις με τέλη, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Οι κυβερνώντες έβγαζαν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από φόρους, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπού Τζαγιάμπ, οικονομολόγο από τη Γάζα, ο οποίος είπε ότι τα χρήματα αυτά πήγαιναν στη διακυβέρνηση, ενώ η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είχε τα δικά της κανάλια χρηματοδότησης.  

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει επίσης σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής της από φιλανθρωπικές οργανώσεις που ελέγχει, ιδίως στην Ευρώπη.

Πηγή: Wall Street Journal 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT