Νοσοκομείο χωρίς ρεύμα είναι «μαζικός τάφος»: Δραματικές προειδοποιήσεις γιατρών στη Γάζα

Νοσοκομείο χωρίς ρεύμα είναι «μαζικός τάφος»: Δραματικές προειδοποιήσεις γιατρών στη Γάζα

«Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το νοσοκομείο είναι μαζικός τάφος», προειδοποιεί γιατρός στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο πολιορκούμενος παλαιστινιακός θύλακος ξεμένει από καύσιμα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατρός στο νοσοκομείο Αλ Σιφά μιλώντας στο BBC προειδοποίησε ότι το νοσοκομείο έχει ξεμείνει από υλικά πρώτης ανάγκης, όπως από επιδέσμους.

«Η αποσύνθεση του συστήματος συνεχίζεται, ενώ φτάνουν όλο και περισσότεροι τραυματίες», όπως ανέφερε ο δρ Γκασάν Αμπού Σιτά.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί επίσης πρόβλημα, ιδίως για τους ασθενείς που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία. «Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αυτό το νοσοκομείο είναι μαζικός τάφος», τόνισε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό του νοσοκομείου εργάζεται σε βάρδιες 16 έως 18 ωρών.

Κίνδυνος θανάτου για δεκάδες πρόωρα μωρά

Οι γιατροί στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποιούν επίσης ότι οι μειωμένες προμήθειες καυσίμων θέτουν δεκάδες πρόωρα μωρά σε θερμοκοιτίδες σε κίνδυνο, όπως τονίζει το Associated Press.

Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι 130 πρόωρα μωρά είναι σε «σοβαρό κίνδυνο», ενώ κάποια νοσοκομεία τονίζουν ότι απέχουν μόλις μερικές ώρες από το να ξεμείνουν από καύσιμα με τα οποία λειτουργούν οι γεννήτριές τους.

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει τη διέλευση καυσίμων στη Γάζα επικαλούμενο τον κίνδυνο να καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς. Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για τους Παλαιστινίους προειδοποιεί ότι έχουν απομείνει αποθέματα καυσίμων μόνο για τρεις ημέρες για να καλύψουν κρίσιμες ανάγκες.

Μόλις σταματήσουν οι γεννήτριες, ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Ακσά στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, Ιγιάντ Αμπού Ζαχάρ, φοβάται ότι τα μωρά στον θάλαμο νεογνών, που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνα τους, θα πεθάνουν.

«Η ευθύνη μας είναι τεράστια», δήλωσε.

Κλειστά επτά από τα 30 νοσοκομεία

Νοσοκομείο χωρίς ρεύμα είναι «μαζικός τάφος»: Δραματικές προειδοποιήσεις γιατρών στη Γάζα-1

Τουλάχιστον επτά από τα σχεδόν 30 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν κλείσει λόγω των ζημιών από τα ισραηλινά πλήγματα και λόγω των ελλείψεων σε ρεύμα, νερό και άλλες προμήθειες.

Οι γιατροί στα υπόλοιπα νοσοκομεία ανέφεραν ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

«Η αποτυχία να δράσουμε σημαίνει ότι καταδικάζουμε αυτά τα μωρά σε θάνατο», δήλωσε η Μέλανι Γουόρντ, διευθύνουσα σύμβουλος της ομάδας βοήθειας Medical Aid for Palestinians.

Ανεμοβλογιά, ψώρα και διαρροϊκά επεισόδια

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια αυξάνονται στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των φοβερών συνθηκών από την άποψη της υγιεινής, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξήγησε πως ανάμεσα στους βασικούς λόγους της εξάπλωσης ασθενειών είναι ότι οι κάτοικοι της Γάζας είναι αναγκασμένοι να πίνουν μολυσμένο νερό, ελλείψει καθαρού πόσιμου νερού.

Δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς. Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων μολυσματικών νόσων αν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση και εάν δεν ξαναρχίσουν να ηλεκτροδοτούνται ή δεν λάβουν καύσιμα οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Ο στρατός του Ισραήλ έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου.

Ο Λευκός Οίκος υπόσχεται «συνεχή ροή» βοήθειας

Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε «συνεχή ροή» βοήθειας, ενώ δεύτερη αυτοκινητοπομπή εισήλθε στη Γάζα την Κυριακή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι «θα υπάρξει τώρα συνεχής ροή … κρίσιμης βοήθειας στη Γάζα», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αφού δεύτερη αυτοκινητοπομπή 14 φορτηγών εισήλθε στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο όγκος της βοήθειας που εισήλθε στη Γάζα αντιστοιχούσε στο μόλις 4% του ημερήσιου μέσου όρου πριν από τις εχθροπραξίες και ένα κλάσμα αυτού που χρειαζόταν, με τα αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων να εξαντλούνται.

Ο ισραηλινός οργανισμός που είναι αρμόδιος για τις παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, ανακοίνωσε ότι η δεύτερη παρτίδα βοήθειας της Κυριακής περιλάμβανε νερό, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και ότι όλα ελέγχθηκαν από το Ισραήλ πριν μεταφερθούν στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν επέτρεψε την είσοδο καυσίμων στη Γάζα.

Η παράδοση έγινε καθώς το Ισραήλ συνέχισε να στοχεύει τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές, επικεντρώνοντας την προσοχή του στο κέντρο και στα βόρεια της λωρίδας, ανέφεραν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι περιοχές κοντά σε τρία νοσοκομεία επλήγησαν νωρίς τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT