Ζ. Μπορέλ: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την κρίση στη Μέση Ανατολή προς το συμφέρον της

Ζ. Μπορέλ: Η Μόσχα χρησιμοποιεί την κρίση στη Μέση Ανατολή προς το συμφέρον της

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν διαφορετικές αιτίες, αλλά και οι δύο προκαλούν σοκ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν διαφορετικές αιτίες και προέλευση, αλλά και οι δύο προκαλούν σοκ σε όλο τον κόσμο, το οποίο η Ρωσία εκμεταλλεύεται, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ στο Λουξεμβούργο, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ο πόλεμος της Ουκρανίας και αυτός ο πόλεμος, έχουν διαφορετικές αιτίες, αλλά και οι δύο στέλνουν κύματα σοκ σε όλο τον κόσμο. Και η Ρωσία, είναι βέβαιο, εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Μπορέλ, απαντώντας σε ερωτήσεις του Τύπου σχετικά με την εξέλιξη της θέσης των χωρών του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου.

Ο Ισπανός πολιτικός σημείωσε ότι αυτό το ζήτημα των δύο μέτρων και δύο σταθμών τέθηκε στις χώρες του παγκόσμιου Νότου και πριν από τον πόλεμο στη Γάζα. και τώρα τίθεται ξανά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να ενδιαφέρονται εξίσου για κάθε χαμένη ζωή αμάχου.

«Πρέπει να δείξουμε ισχυρή υποστήριξη στο Ισραήλ, γιατί οι Ισραηλινοί βίωσαν τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού. Και θα το κάνουμε. Αλλά πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν μεταξύ του παλαιστινιακού πληθυσμού – και είναι θύματα της Χαμάς», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

Οπως είπε, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν τρόπους συνέχισης της ειρηνικής πολιτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς αυτές οι προσπάθειες ξεχάστηκαν για κάποιο διάστημα από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου.

Ωστόσο, το παλαιστινιακό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί από μόνο του και απαιτεί διεθνείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα αυτές που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Μπορέλ αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς και για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Κίνα.

Πηγή: Politico, Ukrinform

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT