Τι γνωρίζουμε για τις επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα

Τι γνωρίζουμε για τις επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομές «μικρής κλίμακας» στη Γάζα τις προηγούμενες 24 ώρες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομές «μικρής κλίμακας» στη Γάζα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Δεν πρόκειται για την αρχή μιας πλήρους κλίμακας χερσαίας εισβολής, ωστόσο, θα μπορούσαν να αποτελούν κινήσεις του ισραηλινού στρατού για την προετοιμασία της.

Κινήσεις «εκκαθάρισης»

Χθες, Κυριακή, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του κινήθηκαν δυτικά του φράχτη της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποιώντας επιχείρηση «για να καθαρίσουν την περιοχή από τρομοκράτες και όπλα» και να προσπαθήσουν να εντοπίσουν ομήρους.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να χάσει τη ζωή του και άλλοι τρεις άλλοι να τραυματιστούν.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι το συμβάν έλαβε χώρα στη νότια Γάζα, καθώς και πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες προχώρησαν «αρκετά μέτρα» πέρα από τον φράχτη.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν «συγκρούσεις με τις δυνάμεις διείσδυσης», ενώ ισχυρίστηκε επίσης ότι κατέστρεψε δύο μπουλντόζες και ένα τανκ.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με τη Χαμάς, εγκατέλειψαν τα οχήματά τους και έφυγαν ανατολικά του φράχτη με τα πόδια.

Προετοιμασία για την επόμενη φάση

Σήμερα Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν επιδρομές από δυνάμεις τεθωρακισμένων και πεζικού».

Αυτές οι επιδρομές, όπως είπε, έχουν στόχο «να σκοτώσουν τρομοκράτες που ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο του πολέμου». Επιβεβαίωσε ότι οι επιδρομές «φτάνουν βαθιά, στη γραμμή επαφής».

Σε αναζήτηση ομήρων

Σημείωσε ακόμη ότι οι επιδρομές πραγματοποιούνται «σε αναζήτηση πληροφοριών για τους αγνοούμενους και τους ομήρους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ισραηλινά στρατεύματα περνούν στη Γάζα. Κατά την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι στρατιώτες και άρματα μάχης είχαν εισέλθει στη Λωρίδα και πραγματοποίησαν επιδρομές κατά της Χαμάς με στόχο να εντοπίσουν Ισραηλινούς αγνοούμενους.

Δεκάδες συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Παράλληλα με τις επιδρομές στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη περίπου 800 καταζητούμενων Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Περισσότεροι από 500 από τους συλληφθέντες φέρονται να συνδέονται με τη Χαμάς και με τις επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ακόμα ότι 64 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων οι 37 φέρονται να είναι μέλη της Χαμάς.

Αναχαίτιση «στόχου» από τον Λίβανο

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ακόμα ότι έχει χτυπήσει 20 «τρομοκρατικούς πυρήνες» της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς.

Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσε επίσης ότι εκτόξευσε πύραυλο με τον οποίο αναχαίτισε «ύποπτο στόχο» που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο.

Υπουργείο Υγείας Γάζας: Σε μια ημέρα σκοτώθηκαν 436

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι σε μία μόνο ημέρα, 436 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, όπως και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, ελέγχεται από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT