Επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με Μ. Αμπάς

Επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με Μ. Αμπάς

Πέρασαν σχεδόν δύο εβδομάδες από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, προκειμένου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν σχεδόν δύο εβδομάδες από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, προκειμένου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Αυτές είναι πολύ δύσκολες ώρες για τον παλαιστινιακό λαό που έχει προδοθεί από τη Χαμάς» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο «X» λέγοντας πως αυτό δήλωσε στον πρόεδρο Αμπάς. «Του μετέφερα τα βαθιά μου συλλυπητήρια όπως και στις οικογένειες εκείνων που έχασαν αθώες ζωές», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε παράλληλα στον πρόεδρο Αμπάς πως «στις νόμιμες προσπάθειες της μάχης εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς, το Ισραήλ θα πρέπει να αναζητήσει την προστασία των ζωών αθώων πολιτών και τον σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». «Η Ε.Ε. εργάζεται με εταίρους για να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστινίων» επισήμανε για να προσθέσει ότι «είναι ζωτικής σημασίας να αποτραπεί μια κλιμάκωση σε περιφερειακό επίπεδο».

«Η Κομισιόν θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες για να εξευρεθεί μακροπρόθεσμη λύση για ειρήνη, βασισμένη σε αυτή των δύο κρατών» κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είχε επικριθεί για τη στάση της έως τώρα σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ καθώς και για τη μονόπλευρη στήριξή του. Η πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να συναντηθεί τότε αντιστοίχως με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Ανέφερε μάλιστα –εξαιρώντας την Παλαιστινιακή Αρχή– πως ήταν σε επαφή με ηγέτες των χωρών της περιοχής, της Ιορδανίας και Αιγύπτου και πως θα συνεχίσει να «εργάζεται για μια ειρηνική και ολοκληρωμένη Μέση Ανατολή».

Για τη στάση της αυτή δεν επικρίθηκε μόνο από Ευρωπαίους ηγέτες και ξένα μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα αλλά όπως αποκαλύφθηκε έγινε αποδέκτης επιστολής 800 περίπου αξιωματούχων και υπαλλήλων στην Κομισιόν. 

Σε απάντησή της σε εσωτερικό έγγραφο, που αποκαλύπτει σήμερα το RTE, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει και να ακούσει τις ανησυχίες, που εξέφρασαν στην εν λόγω επιστολή. 

Τα γεγονότα που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζει ότι «αποτελούν πηγή θλίψης και ανησυχίας σε όλους μας». Και χωρίς να αναφέρεται στην επιστολή, η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι αρκετά μέλη και εργαζόμενοι στον θεσμό «έχουν επηρεασθεί από την κρίση σε προσωπικό επίπεδο» καθώς εκτιμά πως αυτό συνέβη γιατί έχουν γνωστούς και φίλους ανάμεσα σε θύματα ή απαχθέντες. Αναφέρθηκε παράλληλα στα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και τη Νότια Γαλλία λέγοντας πως μέλη της Κομισιόν «είτε πρόκειται για Εβραίους, μουσουλμάνους ή χριστιανούς ή χωρίς θρησκευτική ταυτότητα νιώθουν ευάλωτοι, λόγω του ποιοι είναι και τι πιστεύουν».

Στην εν λόγω επιστολή οι 800 υπάλληλοι της Κομισιόν ανέφεραν ότι «δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί παρατηρητές, όταν ο Θεσμός που εκπροσωπείτε ως πρόεδρος όχι μόνο δεν έχει μπορέσει να συγκρατήσει την παλαιστινιακή τραγωδία, που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες ατιμώρητη, αλλά και από τις πρόσφατες ατυχείς ενέργειες ή θέσεις που φαίνεται να έδωσαν το ελεύθερο στην επιτάχυνση και τη νομιμοποίηση του εγκλήματος πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας». 

Η ίδια πάντως στην απάντησή της τόνισε ότι θέλει να τους διαβεβαιώσει ότι η Ευρώπη θα «είναι πάντα στο πλευρό της ανθρωπιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT