ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και παρέπεμψε πλέον το θέμα στην τουρκική Βουλή, η οποία καλείται να οριστικοποιήσει την απόφαση.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε έκπληξη σε πολιτικούς αναλυτές της γειτονικής χώρας, καθώς θεωρούν πως η Αγκυρα κάνει αυτό ακριβώς που επιθυμεί η Ουάσιγκτον, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως εκφράστηκε και η έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για την κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ΗΠΑ στη Συρία.
Το περασμένο Σάββατο ο κ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως είχαν μιλήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ξεκαθαρίσει πως ζητούσε «αντάλλαγμα» την έγκριση του Κογκρέσου στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, κάτι που πάντως δεν έχει γίνει ακόμη. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει πως «αν εκείνοι έχουν το Κογκρέσο, εμείς έχουμε το Κοινοβούλιο». Πάντως, έμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι μέχρι και την οριστική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας από το Κοινοβούλιο, το θέμα θα πρέπει να θεωρείται πως βρίσκεται σε εκκρεμότητα και δεν αποκλείουν οποιαδήποτε έκπληξη, όπως μια άρνηση.
Εν τω μεταξύ, η ιστοσελίδα «Al Monitor» υποστηρίζει πως τη νύχτα του τρομοκρατικού χτυπήματος της Χαμάς στο Ισραήλ, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια ήταν στην Τουρκία και εκδιώχθηκε «ευγενικά από τη χώρα», μετά τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, με τον Χανίγια να εκτελεί την «προσευχή της ευγνωμοσύνης», ενώ παρακολουθούσε την είδηση της (τρομοκρατικής) επίθεσης στην τηλεόραση μαζί με μέλη της οργάνωσης. Πηγές της ιστοσελίδας ανέφεραν ότι η Αγκυρα ζήτησε από τον Χανίγια και από άλλα μέλη της οργάνωσης να εγκαταλείψουν τη χώρα, επειδή μετά τη δολοφονία των αμάχων η Τουρκία δεν ήθελε να θεωρείται ότι προστατεύει τη Χαμάς.
Την έντονη δυσφορία της Αγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Χανίγιε Σαλέχ αλ Αρούρι στο Al Jazeera. Το δεξί χέρι του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης ανέφερε σε συνέντευξή του ότι «συλλάβαμε αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες για να απελευθερώσουμε όλους τους Παλαιστινίους αιχμαλώτους και να συνεχίσουμε να πολεμάμε». Μιλώντας στο «Al Monitor», η πηγή δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι το Ισραήλ πιέζουν την Αγκυρα να διακόψει όλες τις σχέσεις με τη Χαμάς. Η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας διαψεύδει ένα μέρος της πληροφορίας αυτής και αναφέρει ότι «οι ισχυρισμοί ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή σε ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς να “φύγουν αμέσως από την Τουρκία” είναι εντελώς αβάσιμοι».
Εν τω μεταξύ η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρθηκε σε σενάρια αποστολής τουρκικής στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα. «Φόρμουλα Κύπρου» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, η οποία δημοσιεύει πληροφορίες από πηγές στην Αγκυρα που τονίζουν πως «όπως η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη έχει δυνάμεις στην Κύπρο, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην Παλαιστίνη, με την Τουρκία να εξασφαλίζει την ασφάλεια σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα». Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο του προέδρου του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος με μήνυμα στο «Χ» είχε δηλώσει πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκεχειρία εντός 24 ωρών (σ.σ. μέχρι το βράδυ της Κυριακής), η Τουρκία πρέπει να αναλάβει δράση και να κάνει τα πάντα για την Παλαιστίνη.