«Εζησα μια κόλαση»: Τι περιέγραψε η 85χρονη όμηρος της Χαμάς

«Εζησα μια κόλαση»: Τι περιέγραψε η 85χρονη όμηρος της Χαμάς

Παρά την αρχική βία που άσκησαν, η Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ παραδέχτηκε πως οι απαγωγείς «φέρθηκαν στους ομήρους καλά».

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Έζησα μια κόλαση, δεν πιστεύαμε ή γνωρίζαμε πως θα φτάναμε σ’αυτήν την κατάσταση» περιέγραψε στους δημοσιογράφους, κατά τη συνέντευξη Τύπου έξω από το νοσοκομείο Ιτσίλοφ του Τελ Αβίβ, η Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ που αφέθηκε ελεύθερη, χθες, από τους απαγωγείς της στη Γάζα.

Αδύναμη και καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, μιλώντας στα εβραϊκά και με τη βοήθεια της κόρης της που μετέφραζε στα αγγλικά για τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η 85χρονη περιέγραψε τις διαφορετικές συνθήκες απαγωγής και κράτησής της σε κάποιο τούνελ της Λωρίδας της Γάζας. 

«Με φόρτωσαν σε μια μοτοσικλέτα, ανατίναξαν τον ηλεκτρονικό φράχτη, η κατασκευή του οποίου κόστισε 2,5 δισ. δολάρια και δεν βοήθησε σε τίποτα. Εισέβαλαν στα σπίτια μας, χτύπησαν κόσμο, απήγαγαν πολλούς, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν ήταν ηλικιωμένοι ή παιδιά. Ήταν εξαιρετικά οδυνηρό» είπε, προσθέτοντας πως τη χτύπησαν. 

«Όσο ήμουν πάνω στη μοτοσικλέτα, το κεφάλι μου ήταν από τη μία πλευρά και το σώμα μου από την άλλη. Οι νεαροί άνδρες με χτύπησαν καθ’οδόν. Δεν μου έσπασαν τα πλευρά, ωστόσο ήταν επώδυνο και μου άφησε δυσκολία στην αναπνοή» περιέγραψε η ίδια. 

Όταν έφτασαν και κατέβασαν από τη μοτοσικλέτα την ηλικιωμένη γυναίκα, της είπαν, σύμφωνα με τα λεγόμενά της πως «είναι μουσουλμάνοι, πιστεύουν στο Κοράνι» και άρα δεν θα την έβλαπταν. Η ίδια μαζί με 24 άλλους ανθρώπους μεταφέρθηκαν στα τούνελ όπου αναγκάστηκαν να περπατήσουν για κάποια χιλιόμετρα σε «μαλακό, νωπό έδαφος». 

Παρά τα όσα έζησε αμέσως μετά την απαγωγή της, η Λίφσιτζ περιέγραψε εντελώς διαφορετικά τις δύο εβδομάδες που πέρασε κρυμένη σε τούνελ, λέγοντας πως της φέρθηκαν καλά. Όπως ανέφερε, υπήρχε ένας φρουρός για κάθε πέντε ομήρους και γιατρός που τους εξέταζε ανά δύο ή τρεις ημέρες. 

«Εζησα μια κόλαση»: Τι περιέγραψε η 85χρονη όμηρος της Χαμάς-1
Φωτ.: Reuters

Ο απαγωγείς «φρόντιζαν την κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και θέματα γυναικείας υγιεινής», παραδέχεται, προσθέτοντας πως οι χώροι όπου κρατούνταν, ήταν καθαροί. Όπως ανέφερε, τούς έδωσαν να φάνε ό,τι έτρωγαν και οι ίδιοι, λευκό τυρί και αγγούρι. 

Όπως αποκαλύπτει, ένας από τους ομήρους που ήταν σοβαρά τραυματισμένος μετά από ατύχημα με τη μοτοσικλέτα καθ’οδόν προς τη Λωρίδα της Γάζας, έλαβε την κατάλληλη φροντίδα για τα τραύματά του, ενώ οι γιατροί τους έδωσαν «τα ίδια φάρμακα» που έπαιρναν και στο Ισραήλ. 

Αναφερόμενη στον ισραηλινό στρατό, κατήγγειλε πως δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν τις απειλές τις Χαμάς, κάνοντας ειδική αναφορά στην αναποτελεσματικότητα του πανάκριβου φτάχτη ασφαλείας. 

Πηγή: Haaretz/BBC/Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT