Ζελένσκι: Ετοιμοι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Ζελένσκι: Ετοιμοι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων μετείχε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνησή του σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προοπτικές της

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων μετείχε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνησή του σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προοπτικές της.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου που θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει το Κίεβο τις ενταξιακές του διαπραγματεύσεις, ο Ζελένσκι τόνισε «ο στόχος τώρα είναι πολύ ειδικός. Εάν μπορούμε να απαλλαγούμε από τις γκρίζες γεωπολιτικές ζώνες, πρέπει να το κάνουμε!»

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, «όλα τα ελεύθερα έθνη στην Ευρώπη βλέπουν τώρα ξεκάθαρα μια προοπτική για τα ίδια, όλα τα κράτη στα Βαλκάνια και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, όπως εξάλλου και η Γεωργία και η Λευκορωσία. Οι παλαιές γκρίζες γεωπολιτικές ζώνες θα αντικατασταθούν από μια νέα δύναμη, την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Τα ευρωπαϊκά σύνορα θα είναι σύνορα μιας ευρωπαϊκής ηπείρου, όχι πια γκρίζες ζώνες» προσέθεσε στην ανάρτησή του στο Χ και ισχυρίστηκε πως «η δική μας πολιτική γενιά θα μπορέσει να το εξασφαλίσει. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα χάσουμε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε ονομαστικά στις «προκλήσεις» ενόψει του ευρωπαϊκού στοιχήματος για τη χώρα του: Η αναθεώρηση της συνταγματικής δικαιοσύνης με έμφαση στην επιλογή των δικαστών για το Συνταγματικό Δικαστήριο, η μεταρρύθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, η μάχη κατά της διαφθοράς καθώς και η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό, όπως επίσης και η σχετική νομοθεσία λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης αλλά και γενικότερα της εκπαίδευσης.

«Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την Ουκρανία, να είμαστε έτοιμοι για την πολιτική απόφαση να ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. φέτος» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. απέδωσε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία τον Ιούνιο του 2022, λίγους μόνο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT