Μακρόν: Ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους να πολεμήσει και κατά της Χαμάς

Μακρόν: Ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους να πολεμήσει και κατά της Χαμάς

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία και το Ισραήλ έχουν «κοινό εχθρό» την τρομοκρατία

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την Τρίτη να διευρυνθεί ο ρόλος του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ώστε να συμπεριλάβει στη δράση του και την αντιμετώπιση της Χαμάς στη Γάζα.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία και το Ισραήλ έχουν «κοινό εχθρό» την τρομοκρατία.

Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες ως προς το πώς θα μπορούσε να συμμετάσχει ο συνασπισμός δεκάδων χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του ΙΚ στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», πρότεινε ο Μακρόν. Παράλληλα υποσχέθηκε να μην αφήσει το Ισραήλ μόνο του.

«Αγώνας χωρίς έλεος, αλλά όχι χωρίς κανόνες»

Ο Μακρόν προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους μιας περιφερειακής σύγκρουσης, τονίζοντας ότι ο αγώνας κατά της Χαμάς «πρέπει να είναι χωρίς έλεος, αλλά όχι χωρίς κανόνες».

Τριάντα Γάλλοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε με τις οικογένειες των Γάλλων θυμάτων στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η απελευθέρωση των εννέα Γάλλων ομήρων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Γαλλίας.

«Πρέπει να απελευθερωθούν όλοι», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Μακρόν δήλωσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στην Ιερουσαλήμ ότι η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ.

Πίεση για ανθρωπιστική εκεχειρία

Μακρόν: Ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους να πολεμήσει και κατά της Χαμάς-1

Εκτός από την επίδειξη αλληλεγγύης, ο Μακρόν ήθελε να κάνει «όσο το δυνατόν πιο λειτουργικές προτάσεις» για την αποτροπή της κλιμάκωσης, την απελευθέρωση των ομήρων, την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και για να εργαστεί για λύση δύο κρατών, ανέφεραν σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου. Θα πιέσει για ανθρωπιστική εκεχειρία, πρόσθεσαν.

Η επίσκεψη του Μακρόν έρχεται μία ημέρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δυσκολεύτηκαν να συμφωνήσουν σε πρόταση υπέρ «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ώστε να φτάσει περισσότερη βοήθεια στους αμάχους.

Το γραφείο του Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

«Η ήπια δύναμη εξασθένησε»

Η ικανότητα του Μακρόν να επηρεάσει τα γεγονότα στην περιοχή είναι περιορισμένη. «Η στροφή προς πιο φιλοϊσραηλινή αγγλοαμερικανική γραμμή, διαδέχεται την παραδοσιακά διακριτή και πιο φιλοαραβική γαλλική γκωλική προσέγγιση», υπογραμμίζουν διεθνείς αναλυτές.

«Η ήπια ισχύς της Γαλλίας νότια της Μεσογείου έχει εξασθενήσει σημαντικά», τονίζει ο Καρίμ Εμίλ Μπιτάρ, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με έδρα τη Βηρυτό στο γαλλικό think tank IRIS.

«Εχουμε την εντύπωση ότι τίποτα δεν διαφοροποιεί πλέον τη Γαλλία από άλλες δυτικές χώρες», ανέφερε ο ίδιος.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να υιοθετήσει γενική απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων, πριν ακυρωθεί από τα δικαστήρια, αποτελεί τον έναν από τους πολλούς λόγους για τον οποίο ο Μακρόν έχει χάσει την αξιοπιστία του στον αραβικό κόσμο, εξήγησε ο ίδιος.

Γάλλοι αξιωματούχοι θεωρούν πάντως ότι η πολιτική του Μακρόν δεν είναι μεροληπτική. Υποστηρίζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και έχει ταχθεί υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Την επίσκεψη του Μακρόν παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον οι πολίτες στη Γαλλίδα. Οι μεγάλες μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα το σοκ μετά την πρόσφατη δολοφονία δασκάλου από ισλαμιστή, την οποία Γάλλοι αξιωματούχοι συνδέουν με τα γεγονότα στη Γάζα.

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει αναζωπυρώσει την ένταση στο εσωτερικό της Γαλλίας, ενώ η διχασμένη αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αντιδράσει σε τυχόν λάθος του Μακρόν με «επίθεση» εναντίον του.

Τι είναι ο συνασπισμός κατά του ΙΚ

Ο συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Εχει υποστηρίξει τους περιφερειακούς εταίρους «για να επιτύχει στρατιωτική ήττα του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία».

Εργάζεται προσφέροντάς τους συμβουλές, βοήθεια και άλλες δυνατότητες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT