Ισραηλινές πηγές στην «Κ»: «Δεν υπάρχει σενάριο απεμπλοκής χωρίς εισβολή στη Γάζα»

Ισραηλινές πηγές στην «Κ»: «Δεν υπάρχει σενάριο απεμπλοκής χωρίς εισβολή στη Γάζα»

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με τη Χαμάς το θέμα των ομήρων, ούτε θα μπούμε στη διαδικασία επιλογής των ομήρων που θα απελευθερώσει η τρομοκρατική οργάνωση» τονίζει υψηλόβαθμη πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς για το θέμα των ομήρων, ούτε θα μπει στη διαδικασία επιλογής των ομήρων που θα απελευθερώσει η τρομοκρατική οργάνωση τονίζει υψηλόβαθμη πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης στην «Κ».

«Οταν το γραφείο του πρωθυπουργού λέει ότι δεν θα μπούμε σε διαδικασία επιλογής το κάνει γιατί η λέξη αυτή έχει μεγάλη βαρύτητα για τους Εβραίους. Αρκεί να σκεφτεί κανεις το Ολοκαύτωμα ή τον Σεπτέμβριο του 1976 όταν οι τρομοκράτες έκαναν επιλογή ανάμεσα σε Εβραίους και μη Εβραίους. Δεν θα το κάνουμε αυτό, ούτε θα διαπραγματευτούμε με τη Χαμάς», λέει στην «Κ» η ίδια κυβερνητική πηγή. 

Ο Οφίρ Ακούνις, υπουργός καινοτομίας του Ισραήλ, ανέφερε στην «Κ» ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού και αναμένει την εμπλοκή του ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση των ομήρων και να ταυτοποιηθούν οι αγνοούμενοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τους εκατό. 

Παράλληλα, το IDF – οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ – επιχειρούν να αντλήσουν πληροφορίες για τους ομήρους από τους ίδιους τους Παλαιστινίους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας. Το πρωί της Τρίτης, το IDF έριξε φυλλάδια με τα οποία καλούσε τους Παλαιστινίους να δώσουν πληροφορίες για ομήρους που μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή τους, παρέχοντας εγγύησης ασφαλείας και χρηματικό πόσο

Πλέον καθίσταται απολύτως σαφές ότι το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων καθυστερεί τις εξελίξεις στο πεδίο και συνακόλουθα την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Ομως, για πρώτη φορά, αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης δίνουν μία νέα πτυχή για τον λόγο που δεν έχουμε μπει ακόμη στη δεύτερη φάση του πολέμου, παρόλο που ο στρατός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη εδώ και 18 ημέρες. 

Ο Εμανουέλ Ναχσόν, διευθυντής του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Διασπορά, ανέφερε στην «Κ» ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορίες πως ολόκληρη η πόλη της Γάζας έχει μετατραπεί σε παγίδα για τα ισραηλινά στρατεύματα από τους ένοπλους της Χαμάς. Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης, τόνισε ότι οι ένοπλοι της Χαμάς προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης πριν ακόμη εκδηλωθεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ο κ. Ναχσόν, υποστήριξε ότι βάσει των πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες του Ισραήλ, αν η χερσαία επιχείρηση ξεκινούσε τις πρώτες ημέρες θα είχε ολέθριες συνέπειες για τα στρατεύματα. «Θα μπούμε όταν θέλουμε εμείς και όχι όταν θέλει η Χαμάς. Προς το παρόν ενεργούν η αεροπορία και το πυροβολικό και εξουδετερώνουν τρομοκράτες, υποδομές και οπλισμό της οργάνωσης» είπε. 

Σε ερώτηση σχετικά με το σενάριο απεμπλοκής χωρίς χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ο κ. Ναχσόν ήταν σαφής: «το μοναδικό σενάριο εξόδου από τον πόλεμο χωρίς να μπούμε στη Γάζα είναι να απελευθερωθούν οι όμηροι, να παραδοθούν όλοι οι τρομοκράτες και ο οπλισμός της Χαμάς. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και έτσι, η χερσαία επίθεση στη Γάζα είναι μονόδρομος, αλλά θα γίνει όταν και όπως κρίνουμε εμείς» αναφέρει στην «Κ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT