Κομισιόν: Μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα

Κομισιόν: Μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα

Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν σήμερα έρχονται να «απαντήσουν» στις ελλείψεις , που καταγράφηκαν πρόσφατα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν που ανάμεσα σε άλλες περιλαμβάνει τη δημιουργία εθελοντικού μηχανισμού αναδιανομής φαρμάκων και περισσότερη «ευελιξία» στην παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων.

Πέρυσι τον χειμώνα διαπιστώθηκε έλλειψη σε κρίσιμα φάρμακα σε αρκετά κράτη – μέλη όπως και στην Ελλάδα, γι’ αυτό ο στόχος πλέον της Κομισιόν, όπως ανέφερε η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, είναι «να βελτιωθεί η κατάσταση για τους πολίτες, όσο το δυνατόν περισσότερο για τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά και μακροπρόθεσμα».

«Γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις δεν μπορούν να εξαφανισθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αιτίες τους είναι μακροχρόνιες και εξαρτώνται από τις ενέργειες διαφόρων παραγόντων» εξήγησε η κ. Κυριακίδου στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν σήμερα έρχονται να «απαντήσουν» στις ελλείψεις, που καταγράφηκαν πρόσφατα και εντάσσονται στις προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υγείας μέσω της ενισχυμένης εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Συγκεκριμένα, έχει ήδη προχωρήσει ο ορισμός καταλόγου των βασικών αντιβιοτικών (και ειδικών σκευασμάτων για παιδιά) στα οποία υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν κρίσιμες ελλείψεις, και έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στις δράσεις περιλαμβάνεται η δημιουργία ευρωπαϊκού εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης για τα φάρμακα, μέσω του οποίου τα κράτη-μέλη θα ενημερώνονται για τις ανάγκες και ελλείψεις σε άλλα κράτη-μέλη και θα μπορούν να ανταποκρίνονται με την αναδιανομή φαρμάκων, καθώς και κατάρτιση κοινού καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων σε επίπεδο Ε.Ε. ώστε έως τον Απρίλιο να αναλυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και να μπουν οι βάσεις για προώθηση μέτρων. Επίσης, εισάγονται εξαιρέσεις και περισσότερη ευελιξία στη ρύθμιση των φαρμάκων για γρηγορότερη πρόσβαση στους ασθενείς, όπως μέσω της παράτασης της διάρκειας ζωής ενός προϊόντος ή της ταχείας έγκρισης εναλλακτικών λύσεων.

Εως τις αρχές του 2024 αναμένεται να εκδοθεί καθοδήγηση της Ε.Ε. για ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς και προώθηση κοινών προμηθειών της για τον επόμενο χειμώνα για αντιβιοτικά και θεραπείες για τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Παράλληλα και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα για τη διαφοροποίηση της προσφοράς και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων, μέσω της δημιουργίας μιας «συμμαχίας για τα κρίσιμα φάρμακα», που θα περιλαμβάνει εθνικές αρχές, τη βιομηχανία, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, την Επιτροπή και τους οργανισμούς της Ε.Ε. Η συμμαχία, εξήγησε η κ. Κυριακίδου, «θα επικεντρωθεί στα πιο κρίσιμα φάρμακα από τον κατάλογο της Ενωσης και θα παρέχει προσαρμοσμένες απαντήσεις στα τρωτά σημεία που θα εντοπίσουμε στις αλυσίδες εφοδιασμού τους». Προβλέπεται εξάλλου, συντονισμός των πρακτικών σύναψης δημόσιων συμβάσεων και η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής προσέγγισης για τη δημιουργία αποθεμάτων φαρμάκων στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT