Η Ρωσία επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ το «συντομότερο δυνατό»

Η Ρωσία επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ το «συντομότερο δυνατό»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως δεν έχει επιτευχθεί καμιά πρόοδος μέχρι σήμερα για απελευθέρωση Ρώσων ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι το Ισραήλ απογοητεύθηκε από την απόκριση της Ρωσίας στον πόλεμό του με τη Χαμάς και επανέλαβε την έκκλησή του στις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός με την πρώτη ευκαιρία και να εργαστούν για μια ειρηνική διευθέτηση.

Αφότου ξέσπασε η πιο πρόσφατη κρίση, η Μόσχα τόνισε τη σχέση της τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένης της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, επιδιώκοντας παράλληλα να περιγράψει τη σύγκρουση ως αποτυχία της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για αναφορές σχετικά με απογοήτευση του Ισραήλ από τη θέση της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Εχουμε τακτικό και εντατικό διάλογο με την ισραηλινή πλευρά, ανταλλάσσουμε τακτικά απόψεις». «Η θέση της Ρωσίας είναι πολύ συνεπής. Εχει διατυπωθεί κατ′ επανάληψη από τον πρόεδρο Πούτιν: καταδικάζουμε όλες τις εκδηλώσεις της τρομοκρατίας, εκφράζουμε συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς και στις οικογένειες των θυμάτων».

Ο Πεσκόφ, που μιλούσε σε τακτική βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, πρόσθεσε πως η Ρωσία υποστηρίζει «κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατό» και προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως δεν έχει επιτευχθεί καμιά πρόοδος μέχρι σήμερα για απελευθέρωση Ρώσων ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη φονική επίθεσή της εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Εξάλλου, η Ρωσία δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Ρώσοι υπήκοοι είναι αιχμάλωτοι της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Προσώρας δεν καταφέραμε (να απελευθερωθούν οι όμηροι), όμως θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ρωσική διπλωματία έχει κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 Ρωσοϊσραηλινούς με διπλή υπηκοότητα οι οποίοι έχουν σκοτωθεί και για δύο που συνελήφθησαν όμηροι κατά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT