Μακρόν σε Νετανιάχου: Ο αγώνας κατά της Χαμάς πρέπει να είναι «χωρίς έλεος αλλά όχι χωρίς κανόνες»

Μακρόν σε Νετανιάχου: Ο αγώνας κατά της Χαμάς πρέπει να είναι «χωρίς έλεος αλλά όχι χωρίς κανόνες»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξή του στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού εκεί, επέμεινε ωστόσο ότι ο πόλεμός του εναντίον της Χαμάς θα πρέπει να αφήσει απ′ έξω τους αμάχους και ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να παραβλέπει την πιθανότητα μιας πολιτικής λύσης για τη σύγκρουση.

«Δεν είστε μόνοι», είπε ο κ. Μακρόν στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου, ύστερα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ηγετών.

«Ο αγώνας πρέπει να είναι χωρίς έλεος», πρόσθεσε, «αλλά όχι χωρίς κανόνες, γιατί είμαστε δημοκρατίες που μάχονται εναντίον τρομοκρατών, δημοκρατίες που σέβονται τους νόμους του πολέμου, δημοκρατίες που δεν στοχεύουν αμάχους, στη Γάζα ή αλλού».

Ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για την επίσκεψή του και εστίασε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. «Θα διαλύσουμε την τρομοκρατική μηχανή της, θα διαλύσουμε την πολιτική της δομή, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας και κάθε προσπάθεια για να κρατήσουμε τους Παλαιστίνιους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο».

«Θα μπορούσε να είναι ένας μακρύς πόλεμος», είπε και έκανε λόγο για «μία πρόκληση του πολιτισμού μας ενάντια στη βαρβαρότητα».

Μακρόν και Νετανιάχου, κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και εκείνων που έπληξαν τη Γαλλία την τελευταία δεκαετία, δήλωσαν ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός τους εχθρός.

«Γνωρίζετε τη βαρβαρότητα της τρομοκρατίας», είπε ο Νετανιάχου στον Μακρόν. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι, κανείς δεν μπορεί να ζήσει έτσι».

Ο κ. Μακρόν υπενθύμισε ότι ο κ. Νετανιάχου συμμετείχε σε μια μαζική πορεία τον Ιανουάριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 17 ανθρώπων στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT