Γκουτέρες: Οι επιθέσεις της Χαμάς «δεν έγιναν στο κενό»

Γκουτέρες: Οι επιθέσεις της Χαμάς «δεν έγιναν στο κενό»

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τις ανθρωπιστικές παραβιάσεις στη Γάζα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιθέσεις της Χαμάς «δεν έγιναν στο κενό», αναγνώρισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πόλεμο ΙσραήλΓάζας.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Εχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς, να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία τους να καταπνίγεται, τους ανθρώπους τους να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να γκρεμίζονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανισθεί».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι τα παράπονα των Παλαιστινίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις «αποκρουστικές επιθέσεις» της Χαμάς και οι οποίες με τη σειρά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ανησυχία για τις ανθρωπιστικές παραβιάσεις στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα», λέγοντας ότι «τα αποθέματά μας σε καύσιμα στη Γάζα θα εξαντληθούν σε λίγες μέρες.

«Σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σαφείς σχετικά με τις αρχές – ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού και της προστασίας των αμάχων», είπε.

Ο ίδιος ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Για να γίνει η παράδοση της βοήθειας ευκολότερη και ασφαλέστερη και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», τόνισε.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Έντονη αντίδραση Ισραήλ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να παραιτηθεί αφού ο τελευταίος είπε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή νόημα να μιλήσουμε με εκείνους που δείχνουν κατανόηση για τις πιο τρομερές πράξεις που διαπράχθηκαν εναντίον των πολιτών του Ισραήλ — ακόμα περισσότερο από μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT