Ρεπουμπλικανοί: Παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά την εκλογή του ο νέος υποψήφιος

Ρεπουμπλικανοί: Παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά την εκλογή του ο νέος υποψήφιος

Ο Τομ Εμερ έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας για τη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία έχει παραλύσει καθώς συνεχίζεται ο διχασμός στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία προσπάθεια εκ μέρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να εκλέξει νέο πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ναυάγησε αργά χθες το βράδυ. Επειτα από πέντε ψηφοφορίες το κόμμα εξέλεξε τον βουλευτή Τομ Εμερ από τη Μινεσότα, ο οποίος είναι στο σώμα από το 2015 και διετέλεσε επικεφαλής της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, για τη διεκδίκηση του θώκου. Ηταν ο τρίτος κατά σειρά υποψήφιος μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος προτάθηκε από το κόμμα να αναλάβει τα καθήκοντά του. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του φάνηκε σύντομα να μην έχει μεγάλη απήχηση στους ρεπουμπλικανικούς κόλπους. Αν και ένας δεδομένος βαθμός εξάντλησης από τη χρονοβόρο διαδικασία ενθάρρυνε τους βουλευτές να καταλήξουν γρήγορα στον εκλεκτό τους, δείχνοντας την έξοδο στους άλλους οκτώ υποψηφίους με τους οποίους ξεκίνησε η χθεσινή ψηφοφορία, τελικά είκοσι βουλευτές δήλωσαν εκ προοιμίου πως δεν σκοπεύουν να τον στηρίξουν στην ψηφοφορία της ολομέλειας, ενώ άλλοι πέντε δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Τελικά, όπως μετέδωσε το Reuters, ώρες μετά την εκλογή του ανακοίνωσε πως θέτει εαυτόν εκτός κούρσας. Ο 62χρονος Εμερ είχε την υποστήριξη του Μακάρθι, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Κυριακή δήλωσε ότι ο Εμερ υπερέχει παρασάγγας όλων των υπολοίπων. «Πρέπει να τον εκλέξουμε αυτή την εβδομάδα και να προχωρήσουμε», είπε. Ορισμένοι από τους ίδιους βουλευτές που συνωμότησαν κατά του Μακάρθι είχαν άλλωστε ταχθεί υπέρ του Εμερ. Σε ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο ο Εμερ, ο οποίος είχε νωρίτερα στηρίξει τόσο τον Τζιμ Τζόρνταν όσο και τον Στιβ Σκάλις, τους δύο αποτυχόντες για την ίδια θέση, διατύπωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το πόστο. Ωστόσο, ακροδεξιά ΜΜΕ και σύμμαχοι του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν ζητήσει από τους Ρεπουμπλικανούς να μην ψηφίσουν τον Εμερ, επειδή είχε ταχθεί υπέρ της έγκρισης του εκλογικού αποτελέσματος το 2020 και της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη χθεσινή ψηφοφορία ο Εμερ πήρε μόλις μία ψήφο παραπάνω (107) από τους τρεις ακροδεξιούς υποψηφίους, που εξασφάλισαν 106.

Υπενθυμίζεται πως το πόστο παραμένει κενό από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά την ανατροπή του Μακάρθι από την ακροδεξιά πτέρυγα η οποία έφερε πρόταση μομφής εναντίον του. Οι δύο επίδοξοι αντικαταστάτες του, ο Σκάλις και ο Τζόρνταν, από τη Λουιζιάνα και το Οχάιο αντίστοιχα, υποχρεώθηκαν να αποσυρθούν αφότου έγινε σαφές ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 217 ψήφους.

Εδώ και είκοσι μέρες πλανάται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την αμερικανική βουλή η προθεσμία της 17ης Νοεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται να αναστείλει τη λειτουργία της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συμπαρασύροντας τις πληρωμές δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και το αίτημα για χρηματοδότηση της Ουκρανίας και του Ισραήλ.

Παράλληλα, χθες το βράδυ, η πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζένα Eλις, δήλωσε «ένοχη» για τη συμμετοχή σε προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 στην πολιτεία της Τζόρτζια. Η Ελις έγινε το τρίτο άτομο που ομολογεί την ενοχή του σχετικά με την υπόθεση, η οποία ελέγχεται από το περιφερειακό δικαστήριο της κομητείας Φούλτον της Τζόρτζια. «Κοιτώντας πίσω μετανιώνω βαθιά», είπε με δάκρυα στα μάτια ενώπιον των δικαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT