Το ΝΑΤΟ ελπίζει σε σύντομη ένταξη της Σουηδίας

Το ΝΑΤΟ ελπίζει σε σύντομη ένταξη της Σουηδίας

Ο Στόλτενμπεργκ προσβλέπει σε ταχεία επικύρωση της προσχώρησης της χώρας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στον Ορμπαν

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Σε ταχεία επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ προσβλέπει πλέον ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ η προσοχή στρέφεται στην Ουγγαρία. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε χθες συνομιλίες με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στη Στοκχόλμη, μόνο λίγες ώρες μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ –που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο– και να παραπέμψει το θέμα στην τουρκική Βουλή, η οποία καλείται να την υπερψηφίσει για να οριστικοποιήσει την απόφαση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε την απόφαση του Ερντογάν λέγοντας χαρακτηριστικά «ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα», ενώ επισήμανε ότι η ένταξή της θα κάνει τη Συμμαχία πιο ισχυρή. O πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε πως σήμερα που επιστρέφει από το εξωτερικό θα στείλει στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Εύχομαι σύντομα να έρθει και στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για να αποφασίσουν οι βουλευτές…», δήλωσε.

Υπάρχουν ανησυχίες, ωστόσο, ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο έως την τελική επικύρωση του πρωτοκόλλου από την Αγκυρα, με αρκετούς διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ να σημειώνουν ότι «δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό θα χρειαστούν οι Τούρκοι βουλευτές» για τη σχετική διαδικασία και ενώ η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη προχωρήσει στη σχετική επικύρωση, παρά το γεγονός ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε επιστολή του προς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η ένταξη της Σουηδίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, στις 28-29 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν ανησυχία για τον διπλωματικό «εναγκαλισμό» του Βίκτορ Ορμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδιαίτερα μετά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό εντός του ΝΑΤΟ και για θέματα ασφάλειας.

Ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η διαδικασία θα προχωρήσει απρόσκοπτα, λέγοντας πως η Βουδαπέστη έχει «δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν θα είναι η τελευταία που θα επικυρώσει και νομίζω ότι αυτό δείχνει πως η Ουγγαρία δεν θα καθυστερήσει τη διαδικασία». Από την πλευρά του και ο Σουηδός πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία, καθώς ανέφερε ότι έχει λάβει εδώ και καιρό τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Ορμπαν. «Πιστεύω ότι θα κρατήσουν τον λόγο τους», είπε.

Για «κυρίαρχη απόφαση» που θα λάβει το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της χώρας Πίτερ Σιγιάρτο χθες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. «Υποβάλλοντας το νομοσχέδιο που εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό Κοινοβούλιο προς επικύρωση, τους φέρνει (την Τουρκία) εκεί που βρισκόμαστε εδώ και πολλούς μήνες», δήλωσε ο Σιγιάρτο αναφερόμενος στο σχετικό ουγγρικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο Κοινοβούλιο από πέρυσι. Την πρόθεσή της να συνομιλήσει άμεσα με τον Ούγγρο ομόλογό της εξέφρασε χθες από το Λουξεμβούργο η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζέσικα Ρόουσβαλ, λέγοντας μάλιστα ότι «προσδοκούμε μια ταχεία απόφαση από την Ουγγαρία, καθώς θέλουμε να γίνουμε μέλη όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT