Γερμανία: Το «αγκάθι» του αντισημιτισμού

Γερμανία: Το «αγκάθι» του αντισημιτισμού

Η άνοδός του στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ανησυχεί το Βερολίνο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την πρόσφατη αύξηση περιστατικών αντισημιτικής βίας στη Γερμανία κατήγγειλε ο επίτροπος Καταπολέμησης του Αντισημιτισμού στη χώρα, Φέλιξ Κλάιν, κάνοντας λόγο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian για κίνδυνο επιστροφής της Γερμανίας στις «πιο φρικτές εποχές της».

Ο επίτροπος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την υπονόμευση θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς οι Αρχές επιδιώκουν να πατάξουν τις εκδηλώσεις στήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό. Ο Κλάιν, που έγινε ο πρώτος ομοσπονδιακός επίτροπος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού το 2018, είπε ότι πολλές χώρες εκφράζουν φόβους πως το φαινόμενο θα ενταθεί.

«Ειδήσεις όπως το σημάδεμα με άστρα του Δαβίδ σπιτιών όπου κατοικούν Εβραίοι είναι σοκαριστικές, καθώς θυμίζουν τις πιο φρικτές εποχές στη χώρα μας», είπε ο Κλάιν στη βρετανική εφημερίδα. Η γερμανική αστυνομία απάντησε στην ενίσχυση του αντισημιτισμού απαγορεύοντας τις περισσότερες διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, εκδίδοντας εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία μαθητές που θα φορούν παλαιστινιακή σημαία, παλαιστινιακή μαντίλα κεφίγιε ή θα έχουν στα σακίδιά τους αυτοκόλλητα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» θα αποβάλλονται.

Ο Κλάιν λέει ότι συμφωνεί με όσους ανησυχούν για την περιστολή των δικαιωμάτων ειρηνικών διαδηλωτών. «Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», λέει ο επίτροπος. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεσμεύθηκε να υιοθετήσει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον αντισημιτισμό, μνημονεύοντας την ιστορική ευθύνη της χώρας του προς το Ισραήλ, που πηγάζει από το Ολοκαύτωμα και τη δολοφονία 6 εκατ. Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς. Ο Σολτς επανέλαβε και επαύξησε αυτή τη δέσμευσή του πριν από λίγες ημέρες, μετά την επίθεση με δύο βόμβες μολότοφ εναντίον συναγωγής στο κέντρο του Βερολίνου και το χάραγμα άστρων του Δαβίδ στις πόρτες Εβραίων κατοίκων της γερμανικής πρωτεύουσας. «Η ιστορία μας, η ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα καθιστά καθήκον μας τη στήριξη του Ισραήλ και της ασφάλειάς του σε κάθε στιγμή της ύπαρξής του», είπε ο Σολτς.

Ο αρμόδιος Γερμανός ομοσπονδιακός επίτροπος προειδοποιεί για επικίνδυνη περιστολή του θεμελιώδους δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία.

Ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει για τη σίγηση φιλοπαλαιστινιακών φωνών σε όλη την Ευρώπη. «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι Αρχές περιορίζουν παρανόμως το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Τέτοια μέτρα ποικίλλουν, όπως αυτά που απαγορεύουν ορισμένα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και πανό, και καταλήγουν στη χρήση αστυνομικής βίας και συλλήψεων», λέει η Εσθερ Μέιτζορ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αλλοι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει φόβους ότι η διαμαρτυρία τους κατά της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα θα απειλήσει την επαγγελματική τους ανέλιξη ή –στην περίπτωση μεταναστών– θα διακινδυνεύσει την παραμονή τους στη χώρα φιλοξενίας. Την περασμένη εβδομάδα το γαλλικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ακύρωσε καθολική απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων που είχε αποφασίσει το υπουργείο Εσωτερικών. Η απόφαση του νομικού οργάνου επέτρεψε την πραγματοποίηση της πρώτης νόμιμης διαδήλωσης την Κυριακή στο Παρίσι, με περισσότερους από 15.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με την αστυνομία. Στο Βερολίνο, όμως, η αστυνομία απαγόρευσε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση την περασμένη Κυριακή, προφασιζόμενη τον κίνδυνο συγκρούσεων.

Η Γερμανία αντιμετώπιζε ήδη αύξηση εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα, με τα αντισημιτικά εγκλήματα να σημειώνουν αύξηση 29% το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, αύξηση της ισλαμοφοβίας φοβούνται οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Γερμανίας. «Η εδραιωμένη υποψία ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι αντισημίτες κάνει κακό. Οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας δεν πρέπει να είναι όμηροι μιας μικρής μειοψηφίας υποστηρικτών της Χαμάς», λέει ο Κλάιν.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον συντηρητικό ισραηλινό Τύπο προκάλεσε η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν ανησυχεί για την ενίσχυση του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ. Η κ. Ζαν-Πιερ απάντησε: «Δεν έχουμε στοιχεία για συγκεκριμένες απειλές. Την ίδια ώρα, οι μουσουλμάνοι έχουν υποστεί δυσανάλογα περισσότερες επιθέσεις που είχαν κίνητρο την ισλαμοφοβία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT