Παύθηκε ο «εξαφανισμένος» Κινέζος υπουργός

Παύθηκε ο «εξαφανισμένος» Κινέζος υπουργός

Ο στρατηγός Λι Σανκφού φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας διαφθοράς και αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μόλις τέσσερις μήνες ο υπουργός Αμυνας της Κίνας, στρατηγός Λι Σανκφού, βρισκόταν σε σύνοδο υπουργών στη Σιγκαπούρη μιλώντας για το τολμηρό όραμα της χώρας του με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της γεωπολιτικής ισορροπίας στην Ασία. Στην ομιλία του ο Λι εμφάνισε την Κίνα ως δύναμη σταθερότητας και κατήγγειλε τις ΗΠΑ ως παράγοντα αναταραχής στην περιοχή, καλώντας τον Λευκό Οίκο «να κοιτάζει τη δουλειά του».

Την Τρίτη, δύο μήνες μετά την εξαφάνιση του υπουργού από κάθε δημόσια εκδήλωση, κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατηγός Λι είχε παυθεί από τα καθήκοντά του, το τελευταίο παράδειγμα της αυταρχικής διαχείρισης της εξουσίας από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η χθεσινή ανακοίνωση διέλυσε τη φημολογία γύρω από την τύχη του Λι, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο ο τέως πλέον υπουργός να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις. Στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν ενημερωθεί πρόσφατα ότι οι κινεζικές αρχές είχαν εγκαινιάσει έρευνα εις βάρος του Λι για διαφθορά.

Ο στρατηγός Λι είναι ο δεύτερος Κινέζος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος πέφτει θύμα εκκαθάρισης φέτος χωρίς την παραμικρή δημόσια εξήγηση, μετά τον υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ τον Ιούλιο. Η απομάκρυνση του Λι πραγματοποιείται ύστερα από ριζική και αιφνιδιαστική αλλαγή στην ηγεσία των κινεζικών πυρηνικών δυνάμεων, στη μεγαλύτερη ανακατάταξη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού τα τελευταία χρόνια.

Η παύση του στρατηγού Λι ανακοινώθηκε με σύντομη ανακοίνωση σε κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, η οποία περιελάμβανε και άλλες μετακινήσεις στα ανώτατα κλιμάκια του δημόσιου τομέα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η απόφαση για την παύση του Λι ελήφθη χθες το πρωί κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού, η οποία είναι αρμόδια για την επιλογή και την έγκριση θέσεων ανώτατων κρατικών λειτουργών.

Ο δεύτερος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος –μετά τον υπουργό Εξωτερικών– ο οποίος πέφτει θύμα εκκαθάρισης φέτος χωρίς καμία δημόσια εξήγηση.

Ο στρατηγός Λι εθεάθη για τελευταία φορά τον Αύγουστο σε ομιλία του σε συνέδριο στο Πεκίνο ενώπιον εκπροσώπων αφρικανικών κρατών. Στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του ο στρατηγός Λι υπηρέτησε στη διοίκηση πυραυλικών και πυρηνικών δυνάμεων, συμμετέχοντας ενεργά στην ανάπτυξη πυραύλων και άλλων προηγμένων οπλικών συστημάτων. Αυτό το τμήμα του βιογραφικού του στρατηγού φέρεται να ενδιαφέρει τις κινεζικές διωκτικές αρχές.

Αντικαταστάθηκαν

Στα τέλη Ιουλίου ο στρατηγός Λι αντικατέστησε αιφνιδιαστικά δύο ανώτατους αξιωματικούς της διοίκησης πυραυλικών δυνάμεων – πτέρυγα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού αρμόδια για το πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά και για σειρά συμβατικών οπλικών συστημάτων. Η κινεζική κυβέρνηση δεν προσέφερε εξήγηση για την απομάκρυνση των αξιωματικών τον Ιούλιο. Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του Χονγκ Κονγκ, όμως, συνέδεσαν την αναταραχή στην ηγεσία των πυραυλικών δυνάμεων με έρευνα για διαφθορά και άλλες παρανομίες στις πυραυλικές δυνάμεις, τις οποίες ανεξαρτητοποίησε ο πρόεδρος Σι ως ξεχωριστό όπλο το 2015. Στον στρατηγό Λι είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τον ρόλο του στην αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων. Η Κίνα είχε πρόσφατα απορρίψει αμερικανική πρόταση για συνομιλίες μεταξύ του στρατηγού Λι και του Αμερικανού ομολόγου του Λόιντ Οστιν, αιτιολογώντας την άρνησή της στις συνεχιζόμενες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Λι.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη ότι διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό με γνωστή τηλεπαρουσιάστρια της κινεζικής τηλεόρασης. Η 40χρονη Φου Σιαοτιάν, πρώην παρουσιάστρια δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής λόγου στο Χονγκ Κονγκ, είχε δεσμό με τον 57χρονο Τσιν, ενώ απέκτησε και παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ. Η Φου αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του πατέρα. Ο Τσιν είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

Επιβαρυντική για τη θέση του Τσιν ήταν η διαρκής επίδειξη πλούτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την παρουσιάστρια ερωμένη του. Η Φου δημοσίευε φωτογραφίες ταξιδιών της με ιδιωτικά αεροσκάφη, αλλά και της εξοχικής κατοικίας της έξω από το Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας, με μηνιαίο ενοίκιο 55.000 δολαρίων. Η έπαυλη διαθέτει οκτώ υπνοδωμάτια και εννέα μπάνια, εξωτερική πισίνα και τζακούζι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT