Ισπανία: Προχωρούν μαζί Σάντσεθ και Ντίαζ

Ισπανία: Προχωρούν μαζί Σάντσεθ και Ντίαζ

Με ένα φιλί επισφράγισαν τη συμφωνία συνεργασίας του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας με τον αριστερό συνασπισμό Sumar ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η Γιολάντα Ντίαζ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας (PSOE), υπό την ηγεσία του απελθόντος πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, και ο αριστερός συνασπισμός Sumar της Γιολάντα Ντίαζ υπέγραψαν χθες συμφωνία ώστε να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Οπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, προκειμένου «να δώσουν τα χέρια» ο Σάντσεθ και η Ντίαζ συμφώνησαν σε μια σειρά από μελλοντικά κοινωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων ώστε να αναχαιτιστεί η μείωση των θέσεων εργασίας, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να περιοριστούν οι εργάσιμες ώρες, χωρίς να επηρεαστούν οι απολαβές των εργαζομένων.

Η χώρα βρίσκεται σε μια αβέβαιη πολιτική κατάσταση από τον Ιούλιο, όταν κανένα κόμμα δεν κατάφερε να κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές. Το κόμμα του Σάντσεθ κέρδισε 121 έδρες και τερμάτισε δεύτερο πίσω από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) που κέρδισε 137. Ωστόσο, ο ηγέτης του συντηρητικού ΡΡ, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, απέτυχε να βρει τους απαιτούμενους συμμάχους για να δημιουργήσει νέα κυβέρνηση και η εντολή πέρασε στον Σάντσεθ.

Η συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και το Sumar δεν αρκεί προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς μαζί συμπληρώνουν 152 έδρες στο Κοινοβούλιο των 350. Αυτό σημαίνει πως οι δυο τους θα χρειαστούν τη στήριξη και άλλων, μικρότερων τοπικών κομμάτων. Η δυσκολότερη αποστολή τους θα είναι να πείσουν το κόμμα των Καταλανών αυτονομιστών Μαζί για την Καταλωνία (Junts / 7 έδρες) καθώς και τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC / 7 έδρες). Αμφότερα τα παραπάνω κόμματα ζητούν, προκειμένου να συνεργαστούν, να δοθεί αμνηστία σε όλους τους εμπλεκομένους στο αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Ο Σάντσεθ, που είναι πρωθυπουργός από το 2018, έχει διορία έως τις 27 Νοεμβρίου για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν αποτύχει, θα διεξαχθούν νέες εθνικές εκλογές στις 24 Ιανουαρίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT