Ο Τουσκ συμφώνησε για κυβέρνηση με την πολωνική αντιπολίτευση

Ο Τουσκ συμφώνησε για κυβέρνηση με την πολωνική αντιπολίτευση

Πιέσεις από τα κόμματα συνεργασίας προς τον πρόεδρο Ντούντα να μην κωλυσιεργεί και να επιταχύνει τις διαδικασίες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Πολωνίας, Πολιτική Συμμαχία (KO), ανακοίνωσε χθες πως έχει συνομιλήσει με τους επικεφαλής της Νέας Αριστεράς (NL) και του Τρίτου Δρόμου (PSL) στον απόηχο των εθνικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου. Οι τρεις ηγέτες έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, υπό την προεδρία του Τουσκ, για να αντικαταστήσουν το εθνικιστικό κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015.

«Σήμερα, μαζί με τους ηγέτες των δημοκρατικών κομμάτων, επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε και να συγκροτήσουμε πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 248 έδρες στο Κοινοβούλιο των 460 εδρών, συγκροτώντας μία αρκετά «στιβαρή» πλειοψηφία.

Το απερχόμενο εθνικιστικό κόμμα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, παρά το γεγονός ότι τερμάτισε πρώτο στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου κερδίζοντας 194 έδρες, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το μοναδικό κόμμα που έχει δηλώσει προθυμία να συνεργαστεί μαζί του είναι η ακροδεξιά Συνομοσπονδία (Konf) η οποία όμως κατέχει 18 έδρες, πράγμα που προεξοφλεί την αποτυχία μιας διερευνητικής προσπάθειας εκ μέρους του Κατσίνσκι και καθιστά το PiS εκ των πραγμάτων ηττημένο.

Ο Τουσκ ζήτησε χθες από τον πρόεδρο της χώρας και φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση Αντρέι Ντούντα να λάβει κατευθείαν τη διερευνητική εντολή, λέγοντας πως έχει τις ψήφους που χρειάζεται για να κυβερνήσει. «Εχουμε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», είπε ο Τουσκ. «Με αυτή την πληροφορία μπορώ να πάω στον πρόεδρο και να του ζητήσω να γίνουν γρήγορα τα θεσμικά βήματα που απαιτούνται», πρόσθεσε, ενώ ο πρόεδρος του Πολωνία 2050 (PL2050), ενός εκ των δύο κομμάτων που συναπαρτίζουν τον Τρίτο Δρόμο, κάλεσε τον Ντούντα «να μην ξοδέψει ούτε ένα δευτερόλεπτο από τον χρόνο μας».

Βολές από υπουργούς

Από την πλευρά του ο Ντούντα, που εξελέγη πρόεδρος το 2020, δήλωσε προ ημερών πως οι πρόεδροι παραδοσιακά επιλέγουν το πρώτο κόμμα για να δώσουν κατ’ αρχάς τη διερευνητική εντολή, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον Τουσκ ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τους θεσμούς.

Ο Ντούντα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και έπειτα με τον Τουσκ, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τους προέδρους των υπόλοιπων κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το πολωνικό σύνταγμα, ο πρόεδρος έχει 30 ημέρες μετά τις εκλογές για να συγκαλέσει το νέο Κοινοβούλιο. Μετά από αυτό, έχει 14 ημέρες για να ορίσει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, ο οποίος, με τη σειρά του έχει άλλες 14 ημέρες για να παρουσιάσει το υπουργικό συμβούλιο στο Κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης.

Εάν η νέα συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ δεν καταφέρει να πείσει τον Ντούντα να επισπεύσει τη διαδικασία, τότε θα φτάσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου προκειμένου να αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας.

«Κύριε πρόεδρε, ακούστε να σας πω: οι ελιγμοί τελείωσαν. Το Κοινοβούλιο έχει πλειοψηφία η οποία θα δημιουργήσει κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Βλόντζμιερτς Τσαρζάστι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT