Σι Τζίνπινγκ: Πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ

Σι Τζίνπινγκ: Πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ

Ο Σι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) τον Νοέμβριο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, εν μέσω ελπίδων για μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε επιστολή που παρέδωσε σε ετήσιο δείπνο της Εθνικής Επιτροπής για τις Σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας ο Σι δήλωσε ότι η συνεργασία των δυο πλευρών είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο.

Η έκκληση του για πιο σταθερές διμερείς σχέσεις, οι οποίες, όπως λέει, θα πρέπει να οικοδομηθούν πάνω στις αρχές του «αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας συνεργασίας», έρχεται πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Ουάσιγκτον.

Το ταξίδι του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη θα είναι η υψηλότερου επιπέδου συνάντηση πριν από αυτή των Μπάιντεν και Σι στο Σαν Φρανσίσκο στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) τον Νοέμβριο.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών –και πρώτη διά ζώσης αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Mπάιντεν– έγινε τον Νοέμβριο του 2022, στο περιθώριο της G20, στο Μαλί της Ινδονησίας. Εχουν συζητήσει άλλες πέντε φορές, τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μετατράπηκε σε ανοικτή διπλωματική κρίση εξαιτίας του επεισοδίου με το αερόστατο τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι σχέσεις των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, από την Ταϊβάν ως τα αίτια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, και από τις κατηγορίες περί κατασκοπείας ως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και τους δασμούς.

Eκτοτε, οι δυο πλευρές έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες διάλογο, με σειρά επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο οι οποίες έχουν στόχο να αμβλύνουν τη διμερή ένταση.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT