Mετσόλα προς Ουκρανία: Παρατηρητές «ευρωβουλευτές» μέχρι την ένταξη στο μπλοκ

Mετσόλα προς Ουκρανία: Παρατηρητές «ευρωβουλευτές» μέχρι την ένταξη στο μπλοκ

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόμπερτ Μετσόλα πρότεινε Ουκρανοί και Μολδαβοί νομοθέτες να συμμετέχουν στη συνέλευση ως μέλη «παρατηρητές», ενώ οι δύο χώρες αναμένουν την επίσημη ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωβουλευτές-παρατηρητές για την Ουκρανία και τη Μολδαβία δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου και θα διορίζονται αντί να εκλέγονται, αλλά θα έχουν έδρες στο θεσμικό όργανο. «Θα πρέπει να δούμε πότε θα συμβεί αυτό», δήλωσε η Μετσόλα.

Η Ε.Ε χαρακτήρισε πέρυσι την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως επίσημες υποψήφιες χώρες, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας. Εκτοτε, η Μέτσολα ζητούσε διακαώς να αρχίσουν φέτος οι επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Η διεύρυνση ήταν πάντα το ισχυρότερο γεωπολιτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η ίδια.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα αναλύσουν έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

H κεντροδεξιά πολιτικός πρότεινε να προσφερθεί μια σειρά από πλεονεκτήματα στις χώρες που βρίσκονται στο κατώφλι της ένταξης, από προνόμια της ενιαίας αγοράς μέχρι τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus για τη νεολαία.

Η Μετσόλα, ήταν η πρώτη ηγέτης της Ε.Ε που επισκέφθηκε το Κίεβο, συναντώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελέσνκι την 1η Απριλίου του περασμένου έτους.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η ανεξέλεγκτη διαφθορά στην Ουκρανία θα πρέπει να κάνει την Ε.Ε να σκεφτεί δύο φορές την ένταξη της χώρας. 

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT