Το Ισραήλ διευρύνει την κλίμακα των επιθέσεων στη Γάζα

Το Ισραήλ διευρύνει την κλίμακα των επιθέσεων στη Γάζα

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφότου την ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο για «συλλογική τιμωρία»

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, έπειτα από μία από τις πιο αιματηρές για τους Παλαιστίνιους ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης και ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες ζητούσαν να σταματήσουν οι μάχες για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφότου την ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο για «συλλογική τιμωρία», απευθύνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση Ισραηλινών αξιωματούχων, οι οποίοι ζήτησαν την παραίτησή του.

Ο απολογισμός των πληγμάτων

Το Ισραήλ διευρύνει την κλίμακα των επιθέσεων στη Γάζα-1

Το πρωί της Τετάρτης, η Χαμάς ανέφερε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε εκτεταμένες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο «στελέχη της Χαμάς και τρομοκρατικές υποδομές».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν σήραγγες που φιλοξενούσαν στρατιωτικά επιτελεία και αποθήκες πυρομαχικών της Χαμάς.

Την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι έπληξε τουλάχιστον 400 τοποθεσίες και την αμέσως προηγούμενη ημέρα 320.

Συνολικά 704 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 305 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Τρίτης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, πρόκειται για τα περισσότερα θύματα που έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά την έναρξη της σύγκρουσης πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζα ανέφερε ακόμη ότι τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον θύλακο από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.360 παιδιά.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιδρομές στη Γάζα μετά την Χαμάς σε πόλεις του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οδηγώντας στον θάνατο 1.400 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι.

Συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ενώ αναζωπυρώθηκαν μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Το Ιράν, το οποίο επιδιώκει την περιφερειακή επικράτηση εδώ και δεκαετίες, υποστηρίζει τόσο τη Χεζμπολάχ όσο και τη Χαμάς και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σε νυχτερινή επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη δέχτηκαν πυρά από ομάδα Παλαιστινίων τους οποίους ο στρατός χτύπησε στη συνέχεια με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη με τον ισραηλινό στρατό μετά την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι στοχοθέτησε πυρήνα δυτών της Χαμάς που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ από τη θάλασσα κοντά στο Κιμπούτς Ζικίμ. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Χαμάς για το περιστατικό.

Πλήγματα κατά της Συρίας

Εν μέσω ανησυχιών ότι η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν υποδομές του συριακού στρατού και εκτοξευτές όλμων απαντώντας σε πλήγματα με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία, σύμμαχο του Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε κατηγόρησε τον στρατό της Συρίας για την εκτόξευση των δύο ρουκετών, οι οποίες ενεργοποίησαν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA) ανέφερε ότι η ισραηλινή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων επτά σε «αεροπορική επίθεση» κοντά στη νοτιοδυτική πόλη Ντεράα.

Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ηγούνται των διεθνών εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη.

Συμφώνησαν να προβούν σε διπλωματικές ενέργειες «για τη διατήρηση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή και την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ έχουν συμβουλεύσει το Ισραήλ να αναβάλει προγραμματισμένη χερσαία επίθεση στη Γάζα, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να απελευθερώσει περισσότερους από τους 200 και πλέον ομήρους που η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά αιχμάλωτους στη Γάζα.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν προτρέπει το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι Ισραηλινοί παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT