Haaretz: Η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα γίνει – Το πότε και το πώς εξαρτάται από τον Μπάιντεν

Haaretz: Η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα γίνει – Το πότε και το πώς εξαρτάται από τον Μπάιντεν

«Οι Αμερικανοί αξιωματικοί επανέλαβαν τη γραμμή Μπάιντεν: Το Ισραήλ έχει χρόνο να δράσει, αλλά χωρίς να καταλάβει τη Γάζα ή να διαπράξει εγκλήματα πολέμου που θα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει, τελικά, χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας προχωρά ο αναλυτής της Haaretz, Αμος Χαρέλ, ο οποίος προσθέτει ότι «πολλά εξαρτώνται από τον Τζο Μπάιντεν». 

«Θα ήταν πολύ δύσκολο για το Ισραήλ να επιτύχει κάποιο πραγματικό στρατιωτικό επίτευγμα κατά της Χαμάς μόνο μέσω αεροπορικών επιδρομών», σημειώνει ο Χαρέλ. 

Η ομοφωνία τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στο Γενικό Επιτελείο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων είναι ότι απαιτούνται αποτελεσματικές χερσαίες ασκήσεις για να προκληθεί πραγματική ζημιά στη Χαμάς.

Ο χρόνος της επιχείρησης εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι προσδοκίες απελευθέρωσης ορισμένων από τους ομήρους, ιδίως παιδιά, γυναίκες και άτομα με διπλή υπηκοότητα. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι φόβοι του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι μια χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τέλμα.

Η πλέον σημαντική μεταβλητή στη στρατηγική εικόνα αυτού του πολέμου, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, αφορά την αμερικανική εμπλοκή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες, ήρθε για να δείξει δημόσια την υποστήριξή του, αλλά επιδίωξε επίσης να αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και να ακουστούν οι απόψεις του Λευκού Οίκου πριν αναληφθεί δράση. 

Οι New York Times ανέφεραν χθες, Τρίτη, ότι το Πεντάγωνο έστειλε τον στρατηγό Τζέιμς Γκλιν, αναπληρωτή διοικητή του Σώματος Πεζοναυτών, και άλλους κορυφαίους στρατιωτικούς, για να συζητήσουν τα σχέδια των Ισραηλινών αξιωματούχων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται ότι η Ιερουσαλήμ δεν έχει εφικτούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα και θεωρεί απαραίτητο να εξεταστούν προσεκτικά τα σχέδια.

Οι Αμερικανοί θέλουν να ακούσουν ποιοι είναι οι στόχοι της επιχείρησης, λεπτομερώς, ποιες εξελίξεις προβλέπουν οι Ισραηλινοί συνάδελφοί τους, ποιοι είναι οι μηχανισμοί για τον τερματισμό του πολέμου που εξετάζονται και ποιο είναι το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ επιβεβαίωσαν παράλληλα στη Haaretz ότι όντως έχουν γίνει λεπτομερείς συζητήσεις, με βάση και την πείρα του αμερικανικού στρατού από τον πόλεμο κατά του ISIS την προηγούμενη δεκαετία. 

«Οι Αμερικανοί προειδοποιούσαν στις συζητήσεις τους για κάτι που έχω επίσης αναφέρει εδώ: Επισήμως, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει παρουσιάσει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο – την καταστροφή της Χαμάς. Ομως, κατά την άποψη των Αμερικανών, τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα δεν εξασφαλίζουν την επίτευξη αυτού του στόχου και βασίζονται σε μια υπερβολικά σίγουρη υπόθεση ότι το Ισραήλ έχει απεριόριστο χρόνο για να δράσει. Οι Αμερικανοί αξιωματικοί επανέλαβαν τη γραμμή Μπάιντεν: Το Ισραήλ έχει χρόνο να δράσει, αρκεί να δράσει ανάλογα και να υπάρξει αποτέλεσμα. Αλλά, κατά την άποψή τους, αυτό πρέπει να συμβεί χωρίς να καταλάβει τη Γάζα ή να διαπράξει εγκλήματα πολέμου που θα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χαρέλ.

Στις σκέψεις των Αμερικανών υπάρχουν επίσης το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Προς το παρόν, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να μοιράζονται την ίδια εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αυτή (την εκτίμηση), η Χεζμπολάχ συμβάλλει στον παλαιστινιακό αγώνα από τον Βορρά και εκμεταλλεύεται την αδυναμία που επέδειξε το Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα για να εντείνει τη σύγκρουση κατά μήκος των συνόρων. «Ωστόσο, ούτε το Ιράν ούτε η Χεζμπολάχ ενδιαφέρονται να θυσιάσουν τον Λίβανο για να σώσουν τη Γάζα», προσθέτει ο δημοσιογράφος. 

Ετσι, αν η επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα είχε την προσδοκώμενη εξέλιξη και εξέπεμπε αποφασιστικότητα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αποτρέψει (Ιράν και Χεζμπολάχ)να ξεκινήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT