Ενρίκο Λέτα στην «K»: Να αλλάξουν οι κανόνες και να καταργηθεί η ομοφωνία στην Ε.Ε.

Ενρίκο Λέτα στην «K»: Να αλλάξουν οι κανόνες και να καταργηθεί η ομοφωνία στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτακτική ανάγκη αλλαγής των κανόνων στη λήψη αποφάσεων, κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτάσσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στον «απόηχο» της «κακοφωνίας», που επέδειξαν το «μπλοκ» και ευρωπαϊκοί θεσμοί, με αφορμή την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των «προθύμων» εντός της Ενωσης, ώστε να αντιμετωπισθεί το τρέχον «αδιέξοδο» του κρίσιμου ζητήματος του μεταναστευτικού.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μετά την πρόσφατη ανάθεση από την Κομισιόν της σύνταξης ανεξάρτητης έκθεσης για το μέλλον της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. Μίλησε στην «Κ» για τις ανησυχίες του γύρω από τις επιπτώσεις της νέας γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και το μεταναστευτικό.  

Για τον Ενρίκο Λέτα είναι βέβαιο ότι η «παλαιστινιακή κρίση θα προκαλέσει νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων που πλέον θα έρχονται από το ανατολικό κομμάτι της Μεσογείου» επιβαρύνοντας περαιτέρω το «πιο πολύπλοκο και πιο κεντρικό ζήτημα των επόμενων μηνών και του επόμενου ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου» της Ε.Ε., που δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό. Εκτιμά πως η κακή διαχείριση του ζητήματος το 2014 και 2015 ήταν από τους βασικούς λόγους του Brexit και της ανόδου των λαϊκιστών και αντι-ευρωπαϊστών, γι’ αυτό χρειάζεται μια «συνεκτική συμφωνία με σειρά πολιτικών που θα μας επιτρέψει να πειραματισθούμε σε μια μέθοδο ενισχυμένης συνεργασίας», καθώς εκτιμά πως «είναι αδύνατον να φτάσουμε σε ομοφωνία για μια αποτελεσματική συμφωνία για το μεταναστευτικό με χώρες, όπως η Ουγγαρία».

Ενόψει ενός ακόμα ευρωπαϊκού συμβουλίου, που ξεκινά σήμερα χωρίς να αναμένεται συμφωνία λόγω της στάσης της Βουδαπέστης στο μεταναστευτικό, ο Ενρίκο Λέτα λέει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε την Ουγγαρία να μπλοκάρει τις επιλογές που χρειαζόμαστε σήμερα». «Ο μόνος τρόπος να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο είναι ενίσχυση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και ενός είδους «συμμαχίας των προθύμων» τονίζει. Εξάλλου, ο Λέτα θεωρεί κρίσιμης σημασίας την κατάργηση της ομοφωνίας και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς «το γεγονός ότι στο θέμα αυτό, ο καθένας λέει ό,τι θέλει καταδεικνύει ένα από τα βασικά προβλήματα αυτή τη στιγμή και η στάση (σ.σ της Ε.Ε.) για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς ήταν ένα ακόμα παράδειγμα που απέδειξε ότι η θεσμική κακοφωνία είναι πρόβλημα στην Ευρώπη». «Η αλλαγή κανόνων και η κατάργηση της ομοφωνίας» εξηγεί ο Ενρίκο Λέτα θα δώσει τη δυνατότητα στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να μιλάει εξ ονόματος της Ε.Ε., καθώς «η έλλειψη αυτού του κανόνα τον αποδυναμώνει κάθε φορά», ενώ «η Ενωση χάνει την αξιοπιστία της, όταν είναι διχασμένη» και σε ό,τι αφορά γενικά τα εξωτερικά της πρότζεκτ.

Για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην οικονομία της Ε.Ε. εξαιτίας της νέας γεωπολιτικής αστάθειας –αυτή τη φορά στη Μέση Ανατολή–, αναφέρει πως «είναι προβληματικό, καθώς τα τελευταία χρόνια απλώς αντιδρούμε σε κρίσεις όπως η COVID-19, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ενεργειακό και τώρα με μια νέα κρίση στα ανατολικά μας σύνορα». Για τον λόγο αυτό, εκτιμά πως «χρειάζεται στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο να μπούμε σε μια προορατική φάση» που σημαίνει «να συζητάμε και να αποφασίζουμε σχετικά με το όραμα της Ευρώπης για το μέλλον». Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, σημειώνει, ανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι τη σύνταξη έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και εκείνος για το μέλλον της ενιαίας αγοράς, για τις οποίες μάλιστα συνεργάζονται. Ερωτηθείς για την τρέχουσα κατάσταση σε Ιταλία και Ελλάδα θεωρεί ότι οι δύο χώρες είχαν και έχουν σε κυβερνητικό επίπεδο πολύ καλή συνεργασία, καθώς «τα προβλήματά τους είναι κοινά και μεγάλα, όπως το χρέος και το μεταναστευτικό». «Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχισθεί», καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT