Γάζα: Το Ισραήλ βομβαρδίζει, αλλά δεν εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις

Γάζα: Το Ισραήλ βομβαρδίζει, αλλά δεν εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις

Εκτός λειτουργίας δύο στα τρία νοσοκομεία στη Γάζα εν μέσω πυρών – Καθυστερεί η εισβολή ώστε οι ΗΠΑ να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα στην περιοχή

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μπαράζ ολονύκτιων βομβαρδισμών το Ισραήλ συνέχισε την εκστρατεία του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε δραματικά επίπεδα τις απώλειες στις γραμμές των Παλαιστινίων και ενώ τα δύο τρίτα των νοσοκομείων στην πολιορκημένη περιοχή έχουν τεθεί, όπως ανέφερε ο ΟΗΕ, εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης καυσίμων και, κατά συνέπεια, ηλεκτροδότησης. Το Τελ Αβίβ φαίνεται πάντως ότι συμφώνησε να καθυστερήσει –προς το παρόν– την εισβολή στη Γάζα, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα στην περιοχή, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, που ελέγχονται από τη Χαμάς, το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν το πιο φονικό από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών, καθώς 756 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά στις 20 ημέρες που διαρκεί ο πόλεμος έχουν σκοτωθεί 6.546 Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων 2.704 παιδιά, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς, εκ των οποίων 366 ήταν στρατιωτικοί ή αστυνομικοί και οι υπόλοιποι άοπλοι.

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί έπληξαν κυρίως το νότιο τμήμα της Γάζας όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι του βόρειου τμήματος κατ’ εντολήν του ισραηλινού στρατού, αναζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Οπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, οι βομβαρδισμοί στην πόλη της Ράφα ήταν τόσο σφοδροί που αναποδογύρισαν ή μετέτρεψαν σε σωρούς σιδερικών αυτοκίνητα. Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς πολυκατοικιών στο Χαν Γιούνις και φούρνου στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,4 από τα 2,3 εκατ. των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τις οικίες τους, με τους μισούς από αυτούς να έχουν καταφύγει σε σχολεία του διεθνούς οργανισμού και νοσοκομεία.

Παρά την κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την τύχη των 220 ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς. «Υπάρχει μια ορισμένη πρόοδος και κάποια βήματα που μας επιτρέπουν να παραμένουμε αισιόδοξοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός του εμιράτου ύστερα από συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα βήματα», προσέθεσε, με την επιφύλαξη να μην επιδεινωθεί η κατάσταση λόγω εισβολής χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνάντηση με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα στο Αμάν, μία ημέρα μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε ότι «ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι απόλυτη προτεραιότητα» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια βίαιης μετακίνησης των κατοίκων της Γάζας. Επόμενος σταθμός του Γάλλου προέδρου ήταν το Κάιρο όπου ανακοίνωσε ότι θα στείλει γαλλικό πλοίο γεμάτο ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Χεζμπολάχ και Τζιχάντ

Ανησυχίες στο Ισραήλ προκάλεσε η είδηση ότι ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, συναντήθηκε χθες στη Βηρυτό με ηγετικά στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν «τα επόμενα βήματα» στην κοινή προσπάθεια των τριών οργανώσεων «για μια πραγματική νίκη στη Γάζα και την Παλαιστίνη» εις βάρος του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι κατηγόρησε το Ιράν ότι βοηθάει τη Χαμάς με τις μυστικές υπηρεσίες του και την ενεργοποίηση πολιτοφυλακών που επηρεάζει σε Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη. Εξάλλου, ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν εκ νέου στρατιωτικούς στόχους στη Συρία σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες και τραυματίζοντας επτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT