ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ως παρατηρητές πρότεινε να συμμετέχουν στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου βουλευτές από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, η πρόεδρος του οργάνου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ οι δύο χώρες αναμένουν το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε για μία ακόμη φορά την Ε.Ε. να επισπεύσει τις διεργασίες ένταξης της Ουκρανίας στην Ενωση προκειμένου το Κίεβο να μην «παραμένει στην γκρίζα ζώνη», στην οποία είχαν βρεθεί Τουρκία και Σερβία στη θνησιγενή τους ενταξιακή προσπάθεια.
Σε διαδικτυακή σύσκεψη που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η χώρα του συνεχίζει να εργάζεται με αποφασιστικότητα προκειμένου να εκκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, προσφέροντας παραδείγματα επιτευγμάτων του Κιέβου στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία σε σύνοδο κορυφής τους τον Δεκέμβριο. Ολα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην περιοδική έκθεση προόδου, που αναμένεται να δημοσιοποιήσει εντός των ημερών η Κομισιόν.
«Εάν μία χώρα θεωρεί ότι το μέλλον της βρίσκεται στην Ευρώπη, η Ε.Ε. πρέπει να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες», είπε η κ. Μέτσολα στο περιοδικό Politico. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν η πρώτη πολιτικός που επισκέφθηκε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι πέρυσι στις αρχές Απριλίου. «Η διεύρυνση υπήρξε ανέκαθεν το ισχυρότερο γεωπολιτικό όπλο της Ε.Ε.», λέει η κ. Μέτσολα.
Σε διαδικτυακή σύσκεψη με τη κ. Φον ντερ Λάιεν ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για έναρξη συνομιλιών εντός του έτους.
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε απασχολήσει πρόσφατα την επικαιρότητα δηλώνοντας ότι η ενδημική διαφθορά στην Ουκρανία θα έπρεπε να κάνει την Ε.Ε. να σκεφτεί δύο φορές προτού ανοίξει τον δρόμο του Κιέβου προς την Ενωση.
Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο καλλιέργειας υπερβολικών προσδοκιών στο Κίεβο, η κ. Μέτσολα λέει: «Κάθε χώρα έχει το δικό της μονοπάτι», για να σημειώσει ότι και η γενέτειρά της, Μάλτα, χρειάσθηκε μία δεκαετία προκειμένου να γίνει μέλος της Ενωσης. «Μην υποτιμάτε τις ικανότητες μεταμόρφωσης μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας», λέει η πρόεδρος της Ευρωβουλής.
Σε ό,τι αφορά την πρότασή της για παρατηρητές βουλευτές από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, η κ. Μέτσολα είπε ότι η πρόταση αυτή θα επεκταθεί και στα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, που βρίσκονται και αυτά σε αναμονή για κατάθεση υποψηφιότητας ένταξης. Οι παρατηρητές ευρωβουλευτές από την Ουκρανία και τη Μολδαβία δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου και θα διορίζονται από τα εθνικά τους Κοινοβούλια. Θα αποκτήσουν, όμως, έδρες στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, με το όργανο να επεκτείνεται έτσι μετά τις ευρωεκλογές του 2024 σε 720 μέλη, από 705 που είναι σήμερα. Σύμφωνα, όμως, με το καταστατικό του Ευρωκοινοβουλίου, μόνο μετά την υπογραφή επίσημης συνθήκης ένταξης είναι δυνατόν να αναλάβουν τις έδρες τους οι παρατηρητές – ευρωβουλευτές.
Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ την Τρίτη με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε: «Αυτή είναι η προτεραιότητα για την Ουκρανία: να είμαστε έτοιμοι για την πολιτική απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στο έτος. Ελπίζω το ίδιο έτοιμη να είναι και η Ε.Ε. Εχουμε θέσει στέρεες βάσεις».
Ο Νταβίντ Αραχαμία, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Ζελένσκι, λέει: «Η ιδέα συμμετοχής βουλευτών μας ως παρατηρητών στο Στρασβούργο μου αρέσει πολύ. Γνωρίζω τουλάχιστον 30 βουλευτές στη Βουλή του Κιέβου που θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Πρέπει να μάθουμε. Να δούμε πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, να συζητήσουμε με συναδέλφους και να νιώσουμε την ατμόσφαιρα».