Μέση Ανατολή: Τι ξέρουμε για τη νυχτερινή επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Τι ξέρουμε για τη νυχτερινή επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα

Το BBC αναδεικνύει τρεις λόγους για τους οποίους ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην επιχείρηση

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη «μεγαλύτερη χερσαία επιχείρηση» στη Γάζα από την έναρξη των συγκρούσεων στις 7 Οκτωβρίου κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός, όσον αφορά τη νυχτερινή επιδρομή των δυνάμεών του.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας για καταδρομική επιχείρηση με άρματα εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Στο βίντεο από τη νυκτερινή επιχείρηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ενας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων κτιρίων.

Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύκτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης».

BBC: Oι τρεις λόγοι της επιχείρησης

Οπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο Ισραήλ, αυτό είναι ακριβώς το είδος των κινήσεων που θα περίμενε κανείς πριν από μια χερσαία εισβολή – στρατεύματα που ψάχνουν να βρουν και να καταστρέψουν άμυνες του αντιπάλου στο έδαφος. 

Οι εικόνες δείχνουν τανκς και τεθωρακισμένες μπουλντόζες να μπαίνουν μέσα. Η ισραηλινή δήλωση παραπέμπει σε μάχες στο έδαφος, αν και οι εικόνες δεν το δείχνουν αυτό, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, το Ισραήλ επιθυμεί να δώσει την αίσθηση πως η εισβολή στη Λωρίδα θα γίνει σύντομα, για τους τρεις παρακάτω λόγους:

  • Για να διατηρήσει υψηλά το ηθικό των δυνάμεών του στο πεδίο της μάχης
  • Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ώστε να δείξει ότι η απάντηση στη Χαμάς πλησιάζει και, τέλος,
  • Για να διατηρήσει την πίεση προς τη Χαμάς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους.

Αλλωστε, και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «πιλοτική επιχείρηση», με το βλέμμα στην επικείμενη, πλήρους κλίμακας, εισβολή. 

Από την πλευρά του, το Al Jazeera μεταδίδει ότι έχουν υπάρξει παρόμοιες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα στο παρελθόν, κατά τις οποίες στρατιώτες πέρασαν τον φράχτη της Λωρίδας. Αυτό που κάνει τη χθεσινή επιδρομή ασυνήθιστη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά εμπλέκονται άρματα μάχης.

Μέση Ανατολή: Τι ξέρουμε για τη νυχτερινή επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα-1

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει προαναγγείλει από τα πρώτα 24ωρα των εχθροπραξιών χερσαία επίθεση στο μικρό και συνωστισμένο αυτόν παλαιστινιακό θύλακο, δίνοντας μάλιστα εντολή εκκένωσης του βόρειου τομέα του στους Παλαιστινίους. 

Ωστόσο, παρότι στα σύνορα με τη Γάζα έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός χερσαίων δυνάμεων και ο στρατός, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, αναμένει πολιτική εντολή για την έναρξη της επιχείρησης, η εισβολή έχει καθυστερήσει. 

Οπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή. 

Στον σχεδιασμό του το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη την προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. 

Ως προς τους στόχους της χερσαίας επίθεσης, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, έχει δηλώσει πως η εκστρατεία του στρατού στη Γάζα «μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα, δύο ή τρεις, αλλά στο τέλος δεν θα υπάρχει πλέον Χαμάς».

Με πληροφορίες από BBC, Al Jazeera, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT