Αυξάνονται οι φόβοι περιφερειακής κλιμάκωσης μετά τα χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις σε Συρία και Ιράκ

Αυξάνονται οι φόβοι περιφερειακής κλιμάκωσης μετά τα χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις σε Συρία και Ιράκ

Περισσότερα από δώδεκα πλήγματα μικρής κλίμακας σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή έχουν τραυματίσει 24 στρατιώτες και έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός πολίτη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν συνεχίζουν να χτυπούν αμερικανικές βάσεις στη Συρία και το Ιράκ, εντείνοντας τους φόβους για μια περιφερειακή κλιμάκωση.

Τις επιθέσεις έχουν πραγματοποιήσει οργανώσεις που ελέγχονται έμμεσα ή άμεσα με την Τεχεράνη. Την Πέμπτη, μια αμερικανική βάση στη Συρία δέχθηκε επίθεση για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, ενώ χτυπήθηκε επίσης μια βάση στο δυτικό Ιράκ.

Περισσότερα από δώδεκα πλήγματα μικρής κλίμακας σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή έχουν τραυματίσει 24 στρατιώτες και έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός πολίτη. Την ίδια, ώρα, η Ουάσιγκτον στέλνει αντιπυραυλικές συστοιχίες στην περιοχή για να προστατεύσει τις κύριες βάσεις και τους συμμάχους της.

Ο Τσαρλς Λίστερ, διευθυντής των προγραμμάτων για τη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες οι ΗΠΑ θα είχαν αντιδράσει, αλλά τα χέρια τους είναι δεμένα γιατί δεν θέλουν να κατηγορηθούν για την κλιμάκωση. Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί πολύ ότι βαδίζουμε σε μια περιφερειακή κρίση. Οι επιθέσεις δείχνουν ότι το Ιράν διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο καλά εξοπλισμένων πληρεξουσίων σε όλη την περιοχή, το οποίο έχει δημιουργήσει ακριβώς για αυτό το σενάριο. Προς το παρόν δοκιμάζουν τις κόκκινες γραμμές, αλλά δεν πιέζουν πάρα πολύ. Επιβαρύνουν τις ΗΠΑ να απαντήσουν».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη διατάξει δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να αναβάλει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα έως ότου οι νέες αντιπυραυλικές μονάδες φτάσουν στον προορισμό τους.

Ενα παρακλάδι της Χεζμπολάχ Κατέμπ που εδρεύει στο Ιράκ και υποστηρίζεται από το Ιράν, απείλησε με επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ. 

Την Τετάρτη, κορυφαίοι αξιωματούχοι των τριών κύριων ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων που βρίσκονται σήμερα σε πόλεμο με το Ισραήλ συναντήθηκαν στη Βηρυτό για να συζητήσουν. Με μια σύντομη ανακοίνωση, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο Σαλέχ αλ-Αρούρι της Χαμάς και ο ηγέτης του Ισλαμικού Τζιχάντ της Παλαιστίνης, Ζιάντ αλ-Νάχλεχ ανέφεραν ότι «θέλουν να επιτύχουν μια πραγματική νίκη της αντίστασης στη Γάζα και την Παλαιστίνη και να σταματήσουν τη βάναυση επίθεση του Ισραήλ εναντίον του καταπιεσμένου λαού στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη».

Ο Τομπίας Μπορκ, ανώτερος ερευνητής σε θέματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή στο Royal United Services Institute του Λονδίνου, δήλωσε ότι το Ιράν «παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά».

Το ενδεχόμενο μιας περιφερειακής σύγκρουσης ενισχύθηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον υποδομών του συριακού στρατού, την περασμένη εβδομάδα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας ανέφερε ότι η επίθεση κοντά στη νοτιοδυτική πόλη Νταράα σκότωσε οκτώ στρατιώτες. Η επίθεση ακολούθησε την εκτόξευση δύο ρουκετών που ενεργοποίησαν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης ένα αεροδρόμιο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, σε μια κίνηση που σύμφωνα με τους ειδικούς είχε πιθανότατα ως στόχο να διακόψει τον εφοδιασμό της Χεζμπολάχ στη Συρία με πυρομαχικά και όπλα από το Ιράν.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT