Ουκρανός μεγιστάνας παραιτείται από τον έλεγχο του ομίλου του για πέντε χρόνια

Ουκρανός μεγιστάνας παραιτείται από τον έλεγχο του ομίλου του για πέντε χρόνια

Στον όμιλο μέσων ενημέρωσης του Iχορ Κολομόϊσκι ανήκει το κανάλι 1+1, ένα από τα κανάλια με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε γνωστός από μια τηλεοπτική εκπομπή που μεταδίδονταν από το 1+1.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας Ίχορ Κολομόϊσκι, ο οποίος έχει προφυλακισθεί ως ύποπτος για υπεξαίρεση, μετέφερε τον έλεγχο του ομίλου μέσων ενημέρωσης 1+1 Media, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους μέσων ενημέρωσης, στον γενικό διευθυντή του για πέντε χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος του.

Η απόφαση ελήφθη την Δευτέρα καθώς ο Κολομόϊσκι αδυνατεί επί του παρόντος να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντα του, ανέφερε ο όμιλος. Παράλληλα επικαλέσθηκε την ανάγκη «να προστατεύσει και να διαφυλάξει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου, την αμερόληπτη και αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων».

Ο Κολομόϊσκι θεωρείται ένας από την τάξη των ολιγαρχών που συσσώρευσαν τεράστιο βιομηχανικό πλούτο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και άσκησαν τεράστια πολιτική και οικονομική επιρροή,

Τον Σεπτέμβριο, επιδόθηκε στον Κολομόϊσκι ειδοποίηση για κατηγορίες υπεξαίρεσης μετά την κράτησή του ως ύποπτου για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε αδίκημα.

Στον όμιλο μέσων ενημέρωσης του Κολομόϊσκι ανήκει το τηλεοπτικό κανάλι 1+1, ένα από τα κανάλια με τη μεγαλύτερη επιρροή και τηλεθέαση στην Ουκρανία επί δεκαετίες.

Στον όμιλο ανήκουν επίσης ένας αριθμός άλλων τηλεοπτικών καναλιών, μέσα ενημέρωσης όπως το ειδησεογραφικό πρακτορείο UNIAN και εταιρείες παραγωγής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε γνωστός ως κωμικός και ηθοποιός από μια τηλεοπτική εκπομπή που μεταδίδονταν από το 1+1. Ο ίδιος αρνείται ότι ο Κολομόϊσκι είχε οποιαδήποτε επιρροή στην κυβέρνησή του.

Ο όμιλος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρική αλλαγή θα επιτρέψει στον γενικό διευθυντή να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή, εκτός από τα εταιρικά δικαιώματα και τα μερίσματα του Κολομόϊκσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT