Ερντογάν: Τι σημαίνουν οι στροφές του σουλτάνου

Ερντογάν: Τι σημαίνουν οι στροφές του σουλτάνου

Για έλλειψη ξεκάθαρου στόχου και αλλαγές αποφάσεων δίχως καμία σοβαρή εξήγηση στην εξωτερική πολιτική της χώρας κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι προσπάθειες της Αγκυρας για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Δύση ανεστάλησαν για άλλη μια φορά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έλλειψη ξεκάθαρου στόχου και αλλαγές αποφάσεων δίχως καμία σοβαρή εξήγηση στην εξωτερική πολιτική της χώρας κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι προσπάθειες της Αγκυρας για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Δύση ανεστάλησαν για άλλη μια φορά.

Μόλις το βράδυ της Πέμπτης η εφημερίδα Milliyet δημοσιοποίησε την είδηση πως η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε την ακύρωση του σχεδίου κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μετέφερε το αέριο του Ισραήλ σε Τουρκία και Ευρώπη.

Εμπειροι αναλυτές αναφέρουν πως ενώ λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε διαμεσολάβηση αλλά και να γίνει εγγυήτρια χώρα για την Παλαιστίνη, λίγες ημέρες μετά ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε πως για την Τουρκία «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτικό κίνημα», μια θέση που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις με Ισραήλ, ΗΠΑ, Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δείχνει να προσπαθεί για να επιτευχθεί κάποιου είδους εκεχειρία ή έστω απελευθέρωση ομήρων, από την άλλη ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δηλώνει πως «η Τουρκία μπορεί να βρεθεί στη Γάζα μια μέρα τα ξημερώματα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα πάντως, ο κ. Ερντογάν τη μια στιγμή κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή έστειλε αεροπλανοφόρα στην περιοχή, και την επόμενη υπέγραψε το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας για να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο.

Στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε το τι συμβαίνει στην Τουρκία απευθυνθήκαμε σε έμπειρο δημοσιογράφο της γειτονικής χώρας, ο οποίος μας είπε πως στην τουρκική κυβέρνηση εκδηλώνεται η ίδια αμφιθυμία σε όλα τα ζητήματα.

Μας έδωσε το παράδειγμα στην οικονομική πολιτική. Ενώ τη Δευτέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση των τιμών των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους και στις γέφυρες του Βοσπόρου κατά 90% και ξεκίνησε να εισπράττει τα αυξημένα τέλη διέλευσης, η απόφαση αυτή ακυρώθηκε την Πέμπτη, με απόφαση του κ. Ερντογάν και αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2024.

Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα αύξησε για άλλη μια φορά τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, στο 35%, ενώ ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει πως «τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν και θα μειωθούν καθώς ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT