Ξανά πρόσφυγες στην πατρίδα τους

Εδώ και τρεις εβδομάδες, οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ διαπράττουν ακόμη μία σφαγή εναντίον του αυτόχθονος, παλαιστινιακού πληθυσμού. Λένε ότι αυτό «θα διαρκέσει όσο χρειαστεί»

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τρεις εβδομάδες, οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ διαπράττουν ακόμη μία σφαγή εναντίον του αυτόχθονος, παλαιστινιακού πληθυσμού. Λένε ότι αυτό «θα διαρκέσει όσο χρειαστεί». Στην πραγματικότητα, «αυτό» έχει ήδη κρατήσει 75 χρόνια – αλλά με τι κόστος και με πόση αδικία; Η γενοκτονία δεν μπορεί να είναι η λύση για την επέκταση του Ισραήλ πάνω στα εδάφη μας και τα εδάφη άλλων λαών.

Η επίθεση του Ισραήλ δεν ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τη θεμελίωση του κράτους του Ισραήλ πάνω στους τάφους Παλαιστινίων και με την εξάλειψη 500 χωριών και κωμοπόλεων πριν από 75 χρόνια από σιωνιστικές, παραστρατιωτικές ομάδες που σκότωσαν ακόμη και Βρετανούς και Αμερικανούς για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ξανά πρόσφυγες στην πατρίδα τους-1
«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά τι σημαίνει γενοκτονία. Αντιμετωπίζουμε την ίδια απειλή», αναφέρει ο Γιούσεφ Ντόρχομ.

Πολλές από τις πληροφορίες που μεταδίδονται για την παρούσα κρίση προέρχονται από τον ισραηλινό στρατό. Πρόκειται για μια απόπειρα να δικαιολογηθούν από το Ισραήλ τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει, έχοντας σκοτώσει μέχρι τώρα περίπου 5.800 Παλαιστίνιους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 2.300 παιδιών, 1.300 γυναικών και 290 ηλικιωμένων, ενώ ταυτόχρονα δαιμονοποιεί και απανθρωποποιεί τον παλαιστινιακό λαό.

Η ισραηλινή αεροπορία σφαγιάζει τα παιδιά και τις μητέρες μας που δεν έχουν κανένα ασφαλές καταφύγιο. Δεν δίστασε να βομβαρδίσει και τη χριστιανική εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, σκοτώνοντας 18 Παλαιστινίους που είχαν αναζητήσει εκεί προστασία. Το Ισραήλ πολιορκεί ασφυκτικά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, που έχει έκταση όση περίπου η Ζάκυνθος και στερείται νερού, ηλεκτρισμού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, καθώς μπλόκαραν την ανθρωπιστική βοήθεια από το μοναδικό σημείο επαφής με τον έξω κόσμο, στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν, νοσοκομεία χτυπήθηκαν, τόποι θρησκευτικής λατρείας και πολυώροφα συγκροτήματα κατοικιών έγιναν σωροί από συντρίμμια, μόνο για να αποδείξουν ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, ικανός να ρίξει 12.000 τόνους εκρηκτικών στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν ασκεί «νόμιμη αυτοάμυνα» απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος, διαπράττει εγκλήματα πολέμου εναντίον του άοπλου παλαιστινιακού λαού που ζει υπό καθεστώς κατοχής, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, όπως και άπειρες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ένα κράτος πάνω από κάθε νόμο, πάνω από το διεθνές δίκαιο. Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, 35 άτομα από το προσωπικό του ΟΗΕ σκοτώθηκαν εκτελώντας το καθήκον τους. Αυτή τη στιγμή, 12 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας δεν λειτουργούν λόγω των βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων, απαραίτητων για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας έχει εκτοπιστεί βίαια, στο πλαίσιο μιας πολιτικής εθνοκάθαρσης.

Η μεγαλύτερη αγωνία των Παλαιστινίων είναι που δεν μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Σοκαριστικές σκηνές εκτυλίσσονται διαρκώς, με πτώματα παιδιών σε ράντζα ή πατώματα νοσοκομείων και με γιατρούς να κάνουν απεγνωσμένα τεχνητή αναπνοή σε βρέφη, με τα ονόματά τους να έχουν χαραχθεί με τατουάζ στα μέλη τους ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν στη συνέχεια, ζωντανά ή νεκρά.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά τι σημαίνει γενοκτονία. Αντιμετωπίζουμε την ίδια απειλή, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την Ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τον λαό μας και τη σκέψη μας, εδώ και 75 χρόνια. Από την ίδρυσή του, το ισραηλινό κράτος προκαλεί αναστατώσεις στην περιοχή, έχει επιτεθεί σε όλους τους γείτονές του και έχει σπείρει την αναταραχή σε άλλες χώρες. Σκοτώνει Παλαιστινίους με απαγορευμένα όπλα λευκού φωσφόρου, ο στρατός του προστατεύει τους ένοπλους εποίκους που κλέβουν τη γη μας, εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον παλαιστινιακών χωριών της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και βεβηλώνουν ιερούς τόπους.

Το Ισραήλ δεν ασκεί «νόμιμη αυτοάμυνα» απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος, διαπράττει εγκλήματα πολέμου εναντίον του άοπλου παλαιστινιακού λαού που ζει υπό καθεστώς κατοχής.

Εκείνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία. «Οι Παλαιστίνιοι είναι σαν τα λιόδεντρα, μπορείς να τα κόψεις, μπορείς να τα κάψεις, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ξαναβλαστήσουν». Η Ιστορία της πατρίδας μας είναι τόσο παλιά όσο και των λιόδεντρων, πολλοί κατακτητές και έποικοι πέρασαν, αλλά στο τέλος έφυγαν. Το Ισραήλ επιχειρεί να μας δαιμονοποιήσει γιατί αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε τη γη μας και παραμένουμε βαθιά ριζωμένοι στην πατρίδα μας.

Ο ελληνικός και ο παλαιστινιακός λαός συνδέονται με δεσμούς φιλίας ήδη από την ελληνιστική εποχή. Οι Ελληνες γνωρίζουν τους ηγέτες μας. Γνώριζαν τον Γιάσερ Αραφάτ, ξέρουν την καφίγια (παλαιστινιακή μαντίλα) ως σύμβολο ειρηνικής, λαϊκής αντίστασης στην κατοχή. Γνωρίζουν ότι ο πρόεδρός μας, Μαχμούντ Αμπάς, είναι άνθρωπος της ειρήνης, που απορρίπτει τις δολοφονίες ή απαγωγές αμάχων. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 6.500 Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές φυλακές. Ο πρόεδρός μας είναι ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του μόνου νόμιμου εκπροσώπου του παλαιστινιακού λαού, που απορρίπτει τη βία και ακολουθεί το διεθνές δίκαιο, χρησιμοποιώντας μορφές ειρηνικής, λαϊκής αντίστασης και πολιτικής δράσης για την κατάκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μας.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ σκότωσε επίσης 103 Παλαιστίνιους αμάχους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σε περιοχές «Α» που υπόκεινται στον πλήρη έλεγχο της παλαιστινιακής κυβέρνησης βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών του Οσλο. Πριν ακόμη από την 7η Οκτωβρίου, ισραηλινοί πύραυλοι και drones είχαν σκοτώσει 250 Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ επεκτείνει τον πόλεμο στη Δυτική Οχθη και σε γειτονικές χώρες προσπαθώντας να χαράξει εκ νέου τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, να φτιάξει τον νέο χάρτη που παρουσίασε ο Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν από ένα μήνα.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να τερματίσει τη γενοκτονία που επιχειρεί το Ισραήλ, τα εγκλήματα πολέμου, να επιβάλει την ειρήνη και να επιτρέψει τη ροή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για τα 2 εκατομμύρια των Παλαιστινίων. Αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, σε λίγο δεν θα μείνει τίποτα από την Ιστορία, τον πολιτισμό και τα θρησκευτικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την Ελλάδα, μια χώρα ιστορικά φιλική προς τον παλαιστινιακό λαό, να μην προσφέρει νομιμοποίηση στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και να μην προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια. Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε το διεθνές δίκαιο και τα νόμιμα δικαιώματα του λαού μας για αυτοδιάθεση, τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εκφράζω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους Ελληνες φίλους που υποστηρίζουν τα νόμιμα δικαιώματά μας με επιστολές στήριξης και ειρηνικές πορείες. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ. Σας εμπιστευόμαστε. Γνωρίζουμε την Ιστορία αγώνων και θυσιών του λαού σας για ελευθερία και δικαιοσύνη. Είμαι βέβαιος ότι αισθάνεστε κι εσείς τον πόνο αυτών που χάνουν το παιδί τους, τη μητέρα τους, τον αδελφό ή τον πατέρα τους.

2.300 αγγελούδια της Παλαιστίνης τραγουδούν για την ειρήνη, αλλά οι σάλπιγγες του ισραηλινού πολέμου και της καταστροφής κρατούν κλειστό τον δρόμο προς την ειρήνη.

*Ο κ. Γιούσεφ Ντόρχομ είναι ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT