ΗΠΑ: «Το Κατάρ μπορεί να επανεξετάσει την παρουσία της Χαμάς στη χώρα»

ΗΠΑ: «Το Κατάρ μπορεί να επανεξετάσει την παρουσία της Χαμάς στη χώρα»

Αρκετοί αξιωματούχοι της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της ομάδας Ισμαήλ Χανίγιε και του πρώην επικεφαλής της Χάλεντ Μεσάλ, δραστηριοποιούνται στην Ντόχα, από το 2012 και μετά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κατάρ είναι ανοιχτό στο να επανεξετάσει την παρουσία της Χαμάς στη χώρα μόλις επιλυθεί η κρίση για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που έχουν μεταφερθεί στη Γάζα από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η σχετική συζήτηση την οποία ανέφερε πρώτη η Washington Post, έγινε σε συνάντηση στην Ντόχα αυτόν τον μήνα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από αξιωματούχους του Κατάρ στην είδηση την Παρασκευή.

Το κράτος του Κόλπου, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ηγείται των συνομιλιών διαμεσολάβησης με τη Χαμάς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση περισσότερων από 200 ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Το Κατάρ έχει, μέχρι στιγμής, επιτύχει την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων μέσω του διαλόγου της τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Χαμάς.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στις οποίες ηγείται το αραβικό κράτος του Κόλπου για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς προχωρούν και «σύντομα θα υπάρξει μια σημαντική πρόοδος».

Στο πλαίσιο των διακανονισμών που απορρέουν από παλαιότερες συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, το εμιράτο του Κατάρ κατέβαλε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στη Λωρίδα της Γάζας, παρείχε άμεσες μεταφορές μετρητών σε φτωχές οικογένειες και προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Το Κατάρ επίσης φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στην πρωτεύουσά του, την Ντόχα, για πάνω από μια δεκαετία τώρα. Μεταξύ των αξιωματούχων που εδρεύουν εκεί είναι και ο Χάλεντ Μεσάλ, εξόριστο μέλος της Χαμάς, επιζήσας μιας ισραηλινής απόπειρας δολοφονίας το 1997 στην Ιορδανία, η οποία λίγο έλειψε να εκτροχιάσει την ειρηνευτική συμφωνία της χώρας αυτής με το Ισραήλ. Εκεί εδρεύει επίσης ο Ισμαήλ Χανίγιε, ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT