Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αύξηση κονδυλίων από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό ζήτησε ο Μητσοτάκης

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αύξηση κονδυλίων από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό ζήτησε ο Μητσοτάκης

Για την ελληνική πλευρά, από την πρώτη μέρα της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα» για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στις Βρυξέλλες.

Για την ελληνική πλευρά, από την πρώτη μέρα της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα» για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Στις σχετικές δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου η Αθήνα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε λύση που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και πως χρειάζεται αύξηση των σχετικών κονδυλίων και για τις φυσικές καταστροφές.

Οπως τόνισε συγκεκριμένα: «Δεν ήταν μία εύκολη συζήτηση, προφανώς υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν για αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού πέραν του κονδυλίου που προβλέπεται για την Ουκρανία. Εγώ όμως κατέστησα πολύ σαφή την ελληνική θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση, που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο. Είναι απολύτως εύλογη η επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα – εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα να βρεθεί λύση έως το τέλος του έτους.

Για το μεταναστευτικό προστέθηκε σήμερα ειδική παράγραφος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κάνει αναφορά στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές η Σουηδία πίεσε ώστε να υπάρξει διασύνδεση των δύο θεμάτων μετά το πρόσφατο χτύπημα στις Βρυξέλλες, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο Σουηδοί πολίτες από Τυνήσιο μετανάστη.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 24 των κοινών συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν Σουηδοί και Γάλλοι πολίτες. Η Ε.Ε στέκεται ενωμένη και ακλόνητη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στο μίσος και στον βίαιο εξτρεμισμό όλων των ειδών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από θεσμούς και κράτη-μέλη να δεσμευθούν σε συντονισμένες προσπάθειες κινητοποίησης όλων των σχετικών πολιτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της εφαρμογής των νόμων και της συνεργασίας σε επίπεδο δικαιοσύνης, στην ανταλλαγή μέσω χρήσης σχετικών δεδομένων, προστασίας των εξωτερικών συνόρων, της μάχης εναντίον των διακινητών και στενής συνεργασίας με τρίτες χώρες».

Στη σημερινή Σύνοδο πάντως η συζήτηση για το μεταναστευτικό έγινε στη βάση πρόσφατης επιστολής που έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν στους 27 ηγέτες μέσω της οποίας τους ενημέρωνε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για σύναψη συμφωνίας με χώρες όπως η Αίγυπτος.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Συμβουλίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των κρατών–μελών η στενή συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης καθώς και η μάχη εναντίον δικτύων διακινητών. Εκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη «επιστροφών» όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ε.Ε. υπογραμμίζοντας ότι φέτος έχουν ήδη επιστρέψει σε ποσοστό 22%, ποσοστό που πρέπει να αυξηθεί και αυτό θα συμβεί με στενή συνεργασία με τρίτες χώρες και κοινές επιχειρήσεις «επιστροφών». Μεγάλη έμφαση ωστόσο έδωσε παράλληλα στη νόμιμη μετανάστευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT