Λαβρόφ: Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο

Λαβρόφ: Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο

«Ενώ καταδικάζουμε την τρομοκρατία, διαφωνούμε κατηγορηματικά ότι μπορεί κανείς να απαντήσει στην τρομοκρατία παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και κινδυνεύει να προκαλέσει καταστροφή που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες.

Ο Λαβρόφ έκανε το παραπάνω σχόλιο, από τα πιο επικριτικά της Μόσχας προς το Ισραήλ μέχρι σήμερα, σε συνέντευξή του σήμερα, Σάββατο, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, Belta.

«Ενώ καταδικάζουμε την τρομοκρατία, διαφωνούμε κατηγορηματικά ότι μπορεί κανείς να απαντήσει στην τρομοκρατία παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως η αδιάκριτη χρήση βίας εναντίον στόχων όπου είναι γνωστό ότι υπάρχουν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων που έχουν συλληφθεί», είπε ο Λαβρόφ.

Είναι αδύνατον, πρόσθεσε, να καταστραφεί η Χαμάς -όπως έχει δεσμευτεί να κάνει το Ισραήλ– χωρίς να καταστραφεί η Γάζα μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού της.

«Εάν καταστραφεί η Γάζα και εκδιωχθούν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, όπως προτείνουν ορισμένοι πολιτικοί στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, αυτό θα προκαλέσει καταστροφή που θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες, αν όχι αιώνες», προειδοποίησε ο Λαβρόφ. «Είναι απαραίτητο να ανακοινώσουμε ανθρωπιστικά προγράμματα για τη διάσωση του πληθυσμού που βρίσκεται υπό αποκλεισμό».

Είναι αδύνατον να καταστραφεί η Χαμάς –όπως έχει δεσμευτεί να κάνει το Ισραήλ– χωρίς να καταστραφεί η Γάζα μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού της, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε στενή επαφή με την ισραηλινή πλευρά, όπως εξάλλου και με τη Χαμάς, καθώς φάνηκε την περασμένη Παρασκευή. «Παραμένουμε σε πλήρη επαφή με το Ισραήλ· ο πρεσβευτής μας βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ισραηλινές Αρχές», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Στέλνουμε μηνύματα για την ανάγκη να αναζητήσουμε μια ειρηνική λύση και να μην ακολουθήσουμε την ανακοινωθείσα στρατηγική της “καμένης γης”».

Η Ρωσία, πάντως, η οποία υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός και μια λύση δύο κρατών, έχει εξοργίσει το Ισραήλ προσκαλώντας αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα. Η Χαμάς είπε ότι αναζητεί οκτώ ομήρους στη Γάζα κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

Το Κίεβο και η Δύση, από πλευράς τους, έχουν κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει αμάχους σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η Μόσχα λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους, αλλά μόνον στρατιωτικούς στόχους.

Ανακοίνωση για νεκρούς Παλαιστινίους

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από τις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT