Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε πόλεις του κόσμου υπέρ των Παλαιστινίων

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε πόλεις του κόσμου υπέρ των Παλαιστινίων

Σε μια από τις μεγαλύτερες πορείες, στο Λονδίνο, εναέρια πλάνα έδειξαν μεγάλα πλήθη να περνούν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ζητήσει κατάπαυση του πυρός

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας το Σάββατο δείχνοντας την υποστήριξή τους στους Παλαιστινίους, καθώς ο ισραηλινός στρατός διευρύνει την αεροπορική και χερσαία επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια από τις μεγαλύτερες πορείες, στο Λονδίνο, εναέρια πλάνα έδειξαν μεγάλα πλήθη να περνούν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

«Οι υπερδυνάμεις δεν κάνουν αρκετά αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό είμαστε εδώ: απαιτούμε κατάπαυση του πυρός, απαιτούμε τα δικαιώματα για τους Παλαιστινίους, το δικαίωμα στην ύπαρξη, στη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα τα δικαιώματά μας», είπε η διαδηλώτρια Καμίλ Ρεβουέλτα. «Δεν έχει να κάνει με τη Χαμάς. Εχει να κάνει για την προστασία των ζωών των Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

Στο Λονδίνο, επιβλήθηκαν ειδικοί περιορισμοί για τις διαδηλώσεις γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Η πορεία του Σαββάτου ήταν ειρηνική, αλλά η Αστυνομία είπε ότι προχώρησε σε δύο συλλήψεις, μία κατά τη διάρκεια της πορείας έπειτα από επίθεση αστυνομικού και μία άλλη με την υποψία για ρατσιστικά υποκινούμενη παραβίαση της δημόσιας τάξης, αφού ένας άνδρας ακούστηκε να φωνάζει ρατσιστικά σχόλια.

Η Aστυνομία υπολόγισε τη συμμετοχή μεταξύ 50.000 και 70.000 ατόμων.

Η Aστυνομία του Λονδίνου έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες επειδή δεν επέδειξε σκληρότητα για τα συνθήματα που φώναξαν ορισμένοι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μιας άλλης φιλοπαλαιστινιακής πορείας στην πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, η οποία συγκέντρωσε περίπου 100.000 άτομα.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ανέλθει στους 7.650, κυρίως αμάχους, από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με καθημερινή έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Απηχώντας τη στάση της Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Σούνακ σταμάτησε να ζητεί κατάπαυση του πυρός και αντ’ αυτού υποστήριξε ανθρωπιστικές εκεχειρίες για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα.

Η Βρετανία έχει υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη μαχητική οργάνωση Χαμάς, που το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ανέλθει στους 7.650, κυρίως αμάχους, από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με καθημερινή έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Υπήρξε ισχυρή υποστήριξη και συμπάθεια προς το Ισραήλ από δυτικές κυβερνήσεις και πολλούς πολίτες σχετικά με τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ η ισραηλινή απάντηση έχει επίσης προκαλέσει οργή, ιδιαίτερα στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε πόλεις του κόσμου υπέρ των Παλαιστινίων-1
Φιλοπαλαιστιανικές διαδηλώσεις στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. (©Reuters)

Στη Μαλαισία, μεγάλο πλήθος διαδηλωτών φώναξε συνθήματα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Απευθυνόμενος σε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές σε μια τεράστια συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το Ισραήλ είναι κατακτητής και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν απέσπασε έντονη επίπληξη από το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα επειδή αποκάλεσε τη μαχητική ομάδα «μαχητές της ελευθερίας».

Οι Ιρακινοί συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Βαγδάτη και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Χεβρώνα κάλεσαν το Σάββατο σε παγκόσμιο μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων. «Μη συμβάλλετε στη δολοφονία των παιδιών της Παλαιστίνης», φώναζαν.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε πόλεις του κόσμου υπέρ των Παλαιστινίων-2
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στη Στοκχόλμη. (©Reuters)

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους της Κοπεγχάγης, της Ρώμης και της Στοκχόλμης.

Ορισμένες πόλεις στη Γαλλία έχουν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις από την έναρξη του πολέμου, υπό τον φόβο της πιθανότητας να πυροδοτήσουν κοινωνικές εντάσεις, ωστόσο, παρά την απαγόρευση στο Παρίσι, μια μικρή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία και στη νότια πόλη της Μασσαλίας.

Στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλινγκτον, χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη», πραγματοποίησαν πορεία προς το Κοινοβούλιο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT