Στη δεύτερη φάση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς: «Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος»

Στη δεύτερη φάση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς: «Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου τη δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα λέγοντας ότι ο δρόμος θα είναι «μακρύς και δύσκολος», κάνοντας λόγο για μια μάχη του καλού εναντίον του κακού και έναν αγώνα για την ύπαρξη του Ισραήλ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου τη δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα λέγοντας ότι ο δρόμος θα είναι «μακρύς και δύσκολος», κάνοντας λόγο για μια μάχη του καλού εναντίον του κακού και έναν αγώνα για την ύπαρξη του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε στους Ισραηλινούς στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος: «Εχουμε εγκρίνει ομόφωνα τη διεύρυνση της χερσαίας εισβολής… Ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός: να νικήσουμε τον φονικό εχθρό. Δηλώσαμε «ποτέ ξανά» και επαναλαμβάνουμε: «ποτέ ξανά, τώρα».

Περιγράφοντας τον επεκτεινόμενο πόλεμο ως τον «δεύτερο πόλεμο ανεξαρτησίας» του Ισραήλ, ο Νετανιάχου συνέχισε: «Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ξεκινήσαμε μαζικές αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στον εχθρό.

«Εξολοθρεύσαμε πολλούς τρομοκράτες. Ωστόσο, είμαστε μόνο στην αρχή. Η μάχη εντός της Λωρίδας της Γάζας θα είναι δύσκολη και μακρά. Αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας μας».

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν προχωρήσει στο βόρειο τμήμα της Γάζας την Παρασκευή, ενώ πραγματοποιούνταν μαζικοί βομβαρδισμοί από ξηράς και αέρος και ότι παρέμεναν εκεί το βράδυ του Σαββάτου. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής και το απόγευμα του Σαββάτου ότι οι δυνάμεις της πολεμούσαν με Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μεταβούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ θα αυξηθεί σήμερα, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

«Οι άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας και από την πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν προσωρινά νότια του Ουάντι Γάζα προς πιο ασφαλή ζώνη, όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα, Κυριακή) οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν», σημειώνει στην ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε γνωστό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου ξεπέρασαν πλέον τους 8.000.

«Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων, που είχε δημοσιοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, έκανε λόγο για 7.703 νεκρούς.

Αποκαθίστανται σταδιακά οι τηλεπικοινωνίες

Στο μεταξύ, παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς έχει μπει πλέον στην 23η ημέρα του.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε πάντως να διευκρινίσει εάν το Ισραήλ ευθύνεται για το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τις δυνάμεις της.

Οταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ έθεσε εκτός λειτουργίας το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας όταν ξεκίνησε η χερσαία επέμβαση το βράδυ της Παρασκευής, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι απάντησε: «Κάνουμε ό,τι πρέπει για την ασφάλεια των δυνάμεών μας, για όσο πρέπει, προσωρινά ή μόνιμα, για όσο το χρειαζόμαστε και δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο για αυτό».

Καθώς τα μπλακάουτ έκοψαν τις περισσότερες επικοινωνίες μεταξύ της Γάζας και του υπόλοιπου κόσμου, οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να επικοινωνήσουν με μέλη του προσωπικού τους στο έδαφος και ότι η έλλειψη υπηρεσιών εμπόδιζε τη μεταφορά βοήθειας στους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT