Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Σε αναζήτηση ευθυνών και ψηφισμάτων η διεθνής κοινότητα

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Σε αναζήτηση ευθυνών και ψηφισμάτων η διεθνής κοινότητα

Αυξάνονται οι εκκλήσεις για βοήθεια και οι προειδοποιήσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που το Ισραήλ ζητά «επείγουσα» εκκένωση περιοχών

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το Ισραήλ κάνει πλέον λόγο για «επείγουσα» ανάγκη εκκένωσης περιοχών της Λωρίδας της Γάζας και εντείνει τις χερσαίες επιθέσεις της στον παλαιστινιακό θύλακο, αυξάνονται οι εκκλήσεις και οι προειδοποιήσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων των αμάχων.

Η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσει στη Γάζα θα μπορούσε να συνιστά «έγκλημα», δήλωσε χθες Κυριακή ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για τον οποίο «το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει χωρίς καθυστέρηση ότι οι άμαχοι θα λάβουν τρόφιμα και φάρμακα» στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιτρέψει την άμεση είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επανέλαβε ότι πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, το οποίο «δίνει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων».

Η Ε.Ε. με ψήφισμά της την περασμένη εβδομάδα απηύθυνε έκκληση για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» στη Γάζα. 

Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά ανθρωπιστική εκεχειρία, ενώ χαιρέτισε τη «συντριπτική υποστήριξη» που έλαβε την περασμένη εβδομάδα σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, ενώ 45 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν και 14 –ανάμεσά τους το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες– το καταψήφισαν.

Σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικά, αλλά χρησιμεύουν ως σημαντικός δείκτης της παγκόσμιας γνώμης.

«Αυτή η ψηφοφορία σηματοδοτεί τη δέσμευση μιας ηθικής πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και την απόρριψη των διπλών σταθμών και της πολιτικοποίησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», έγραψε η αρχή σε ανακοίνωσή της.

Κάλεσε το Ισραήλ «να εισακούσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να τερματίσει την επιθετικότητά του στη Γάζα».

Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι κυβερνητικό όργανο που επιβλέπει τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Είναι ξεχωριστή από τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, και διευθύνεται από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους της Γάζας διοργανώνονται στις μεγαλύτερες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Βηρυτό μέχρι το Σίδνεϊ.

 Ισραήλ

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Σε αναζήτηση ευθυνών και ψηφισμάτων η διεθνής κοινότητα-1

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς ισχυρίζεται πως χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδα προστασίας. 

Επιπλέον, υποστηρίζει πως διατηρεί αποθήκες όπου αποθηκεύει καύσιμα, τα οποία δεν διαθέτει για τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού, που υποφέρουν από διαρκείς ελλείψεις.

Τονίζει ακόμη πως τα πλήγματα στη Γάζα στοχεύουν τους «τρομοκράτες της Χαμάς» και τα στρατηγεία τους και όχι τον άμαχο πληθυσμό.

ΟΗΕ

Την Κυριακή εισήλθαν στη Γάζα 33 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ηταν η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή που εισήλθε στο πολιορκούμενο παλαιστινιακό έδαφος μετά την περιορισμένη επανέναρξη των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στις 21 Οκτωβρίου, ανέφερε το Γραφείο του ΟΗΕ. Συνολικά, 117 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα.

Παρ’ όλα αυτά, η υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους, έχοντας προειδοποιήσει πως η Γάζα μετατρέπεται σε κολαστήριο, έχει επισημάνει πως η βοήθεια που φτάνει αποτελεί «σταγόνα» συγκριτικά με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. 

Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα Δευτέρα με θέμα την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την οποία ζήτησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντί να επιτρέψει μια κρίσιμα αναγκαία ανθρωπιστική εκεχειρία που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μέχρι στιγμής αποτύχει σε τέσσερις προσπάθειες να εξασφαλίσει ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός, εξαιτίας είτε της Ρωσίας είτε των ΗΠΑ που άσκησαν βέτο.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, οι αεροπορικές επιδρομές φαίνεται να καταστρέφουν συστηματικά κατοικημένες περιοχές.

ΠΟΥ

Ο ισραηλινός στρατός ανέβασε την Κυριακή τον τόνο των προειδοποιήσεών του προς τους κατοίκους της Γάζας, λέγοντας ότι η σύσταση για εκκένωση του νότιου τμήματος της Λωρίδας είναι πλέον «επείγουσα».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για την ειδοποίηση εκκένωσης που έλαβε η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με την οποία το νοσοκομείο Αλ Κουντς στην πόλη της Γάζας (βόρεια Λωρίδα της Γάζας), όπου 400 άνθρωποι βρίσκονται σε εντατική θεραπεία, «θα βομβαρδιστεί».

«Είναι αδύνατο να εκκενωθούν νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η υγειονομική περίθαλψη πρέπει πάντα να προστατεύεται», έγραψε στο Twitter ο Γκεμπρεγέσους.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT