Μέση Ανατολή: Τι έχει συμβεί τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης του πολέμου

Μέση Ανατολή: Τι έχει συμβεί τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης του πολέμου

Το επόμενο στάδιο των συγκρούσεων του ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς ξεκίνησε με τα ισραηλινά τανκς να φέρονται να βρίσκονται έξω από την πόλη της Γάζας - Οι σημαντικότερες εξελίξεις στα μέτωπα.

7' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προαναγγελθείσα χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, σηματοδοτώντας το πέρασμα στη δεύτερη φάση του πολέμου.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, προειδοποιώντας ότι «ο πόλεμος στη Γάζα θα είναι μακρύς».

Ο αφανισμός της Χαμάς, καθώς και η απελευθέρωση των 239 ομήρων αποτελεί τον στόχο της επίθεσης στη Γάζα, όπως έχει γνωστοποιήσει το Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης. 

Η ισραηλινή αποφασιστικότητα να προχωρήσει στην ανάπτυξη της επιχείρησης «Σιδερένια ξίφη» κατά της Χαμάς στη Γάζα, δοκιμάζεται πάντως και σε άλλα μέτωπα, καθώς η βία στην περιοχή εξαπλώνεται.

Τι έχει γίνει γνωστό για αυτή τη νέα φάση του πολέμου;

Βομβαρδισμοί από ξηράς και αέρος

Μέση Ανατολή: Τι έχει συμβεί τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης του πολέμου-1

Ο ισραηλινός στρατός υποστηριζόμενος από τανκς έχει επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους εντός της Λωρίδας Γάζας, εν μέσω αναφορών για σφοδρές επιδρομές στα βόρεια του θυλάκου.

Το πρωί της Δευτέρας, ισραηλινά τανκς και τεθωρακισμένο όχημα φέρονται να έκοψαν βασικό δρόμο που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας, φτάνοντας κοντά στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστίνιους. Πολλοί έκαναν λόγο για «ισραηλινή προέλαση στη μεγαλύτερη πόλη της επικράτειας».

Αναφορές τις οποίες δεν επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος γενικά, δίνει ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις και τις θέσεις των δυνάμεών του στη νέα φάση του πολέμου, κατά την οποία επικρατεί μυστικότητα. 

«Το Ισραήλ επιδιώκει να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στον βορρά και στην πόλη της Γάζας, όπου τώρα έχει αναπτύξει άρματα μάχης προερχόμενα από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις», μετέδωσε το BBC.

Εν τω μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι τανκς άνοιξαν πυρ κατά οχημάτων σε κεντρικό δρόμο, καθώς και ότι είχαν εισέλθει στην περιοχή Ζαϊτούν στα νότια άκρα της πόλης της Γάζας.

Νωρίτερα, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι συμμετείχε σε «σκληρές μάχες» με τα ισραηλινά στρατεύματα εντός της βόρειας Γάζας την Κυριακή, καθώς οι πολιορκημένοι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν ξανά από το Ισραήλ να φύγουν προς τα νότια.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έπειτα από ακόμα μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών από αέρος και ξηράς, ανακοίνωσαν, το πρωί της Δευτέρας, ότι έπληξαν 600 στόχους της Χαμάς μέσα σε 24 ώρες, έναντι 450 την προηγούμενη ημέρα.

«Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας, τα στρατεύματα του Ισραήλ σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που οχυρώθηκαν σε κτίρια και σήραγγες και προσπάθησαν να επιτεθούν», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε επίθεση, αεροσκάφος καθοδηγούμενο από δυνάμεις στο έδαφος, έπληξε κτίριο όπου βρίσκονταν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μαχητικό αεροσκάφος έπληξε επίσης στρατιωτικό φυλάκιο που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων κοντά στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ στη βόρεια Γάζα.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «επείγουσα ανάγκη» οι Παλαιστίνιοι άμαχοι να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα της παράκτιας λωρίδας – αν και οι αεροπορικές επιδρομές συνέχιζαν να σκοτώνουν ανθρώπους και εκεί.

Την ίδια ώρα, οι φόβοι για πιθανό χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Κουντς της Γάζας αυξάνονταν μετά την εντολή του Ισραήλ για «άμεση» εκκένωσή του και καθώς συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί.

Πείνα, δίψα και φόβος

Μέση Ανατολή: Τι έχει συμβεί τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης του πολέμου-2

Από τότε που ένοπλοι της Χαμάς διέρρηξαν τον φράχτη των συνόρων στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ, οι κάτοικοι της Γάζας λένε ότι ζουν εφιάλτη.

Σε απάντηση στις επιθέσεις, ο ισραηλινός στρατός κήρυξε πολιορκία της πυκνοκατοικημένης περιοχής, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, το νερό και τις ιατρικές προμήθειες, ενώ ξεκίνησε μπαράζ βομβαρδισμών.

Πλέον, εκατοντάδες ασθενείς είναι εγκλωβισμένοι σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και δεν μπορούν να μετακινηθούν νότια, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην περιοχή (UNRWA), Τομ Γουάιτ.

Ο Γουάιτ επανέλαβε κάτι που έχουν ήδη πει γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ότι είναι αδύνατο να μετακινηθούν ασθενείς από νοσοκομεία όπως το Αλ Κουντς στη βόρεια Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ τους κάλεσε να εκκενώσουν το νοσοκομείο την Κυριακή, ενώ τα πλήγματα συνεχίζονταν σε κοντινή απόσταση.

«Πολλοί άνθρωποι στον βορρά αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία της UNRWA, καθώς και σε νοσοκομεία», δήλωσε ο Γουάιτ.

«Αυτή την εβδομάδα, βρέθηκα σε ένα από τα νοσοκομεία από όπου εκατοντάδες ασθενείς δεν έχουν καμία δυνατότητα να απομακρυνθούν», τόνισε ο ίδιος.

Οπως είπε, πολλοί άνθρωποι στη βόρεια Γάζα – όχι μόνο ασθενείς – «δεν μπορούν να μετακινηθούν επειδή δεν έχουν τα μέσα».

Οι άνθρωποι είναι «πολύ πεινασμένοι, πολύ διψασμένοι και πολύ φοβισμένοι», πολλοί ζουν με ένα κομμάτι ψωμί, ενώ «όταν μπορούμε [τους δίνουμε] κονσερβοποιημένα τρόφιμα».

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε τους 8.300. Τα περισσότερα από τα θύματα της σύγκρουσης φέρονται να είναι γυναίκες και παιδιά.

Μπλακ άουτ στις επικοινωνίες

Μέση Ανατολή: Τι έχει συμβεί τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης του πολέμου-3

Τις πρώτες 34 ώρες της νέας φάσης του πολέμου, η συντριπτική πλειονότητα των δύο και πλέον εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα δεν είχαν τρόπο να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο ούτε ο ένας με τον άλλον.

Δεν είχαν τρόπο να μάθουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν ζωντανά ή νεκρά. Οι τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης σταμάτησαν να χτυπούν.

Απελπισμένοι υγειονομικοί προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπους κινούμενοι προς τις περιοχές από όπου προερχόταν ήχος εκρήξεων. Τραυματίες αφέθηκαν να πεθάνουν στον δρόμο.

Την Παρασκευή, μετά τη δύση του ήλιου, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα – και καθώς οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονταν για την επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή, οι υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου, ξαφνικά διακόπηκαν.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την απώλεια των υπηρεσιών επικοινωνίας.

Πανικός επικράτησε στην περιοχή. «Ένιωσα ότι είχα γίνει τυφλός και κωφός, ανίκανος να δω ή να ακούσω», έγραψε ο Φαθί Σαμπάχ, δημοσιογράφος με έδρα στη Γάζα, στο προφίλ του στο Facebook την Κυριακή, μετά τη μερική αποκατάσταση των τηλεφωνικών και διαδικτυακών υπηρεσιών.

Αυξάνεται η ανθρωπιστική βοήθεια

Μέση Ανατολή: Τι έχει συμβεί τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης του πολέμου-4

Την Κυριακή, περισσότερα από 30 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή προς την περιοχή από τότε που επετράπη η είσοδος περιορισμένων παραδόσεων πριν από μία εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε ότι 33 φορτηγά που μετέφεραν νερό, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Συνολικά 117 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα μέσω της Ράφα έπειτα από την επανέναρξη της παροχής βοήθειας στις 21 Οκτωβρίου.

Ομως το OCHA προειδοποίησε ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερος όγκος βοήθειας σε τακτική βάση για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των εμφύλιων ταραχών.

Πρόσθεσε ότι καύσιμα για τη λειτουργία του ιατρικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης είναι απαραίτητο να φτάσουν «επειγόντως».

Πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, περίπου 500 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια και άλλα αγαθά εισέρχονταν στη Γάζα καθημερινά.

Επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επιτρέψει την είσοδο 100 φορτηγών με βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα – το ελάχιστο που απαιτείται για την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάπλωση της βίας

Μέση Ανατολή: Τι έχει συμβεί τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης του πολέμου-5

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου περισσότεροι από 329 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Τζενίν.

Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, στρατιωτικά οχήματα και δύο μπουλντόζες πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη της Δυτικής Οχθης και κατέστρεψαν μέρος εξωτερικού τοίχου νοσοκομείου.

Πύραυλοι φέρονται να εκτοξεύτηκαν επίσης πλήττοντας σπίτι και στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης, ανέφερε η Wafa.

Στην ενημέρωσή του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίθεση στην Τζενίν, προσθέτοντας: «Στοχοποιήσαμε και εξοντώσαμε αρκετούς ένοπλους τρομοκράτες».

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε τακτικά επιδρομές στη Δυτική Οχθη πριν από τον πόλεμο. Αλλά σπάνια έχει προβέι σε αεροπορικές επιδρομές, όπως κάνει στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Η Δυτική Οχθη είναι ανεξάρτητη από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία διοικεί η Χαμάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τμήματα της Δυτικής Οχθης που δεν βρίσκονται υπό τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο.

Επίσης, η ανησυχία ότι η βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή συνεχίστηκε, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε τρεις πυρήνες ενόπλων που έβαλλαν από τον Λίβανο εναντίον εδαφών του την Κυριακή.

Η Χαμάς ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της στον Λίβανο εκτόξευσαν 16 πυραύλους κατά της ισραηλινής πόλης Ναχαρίγια. Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, γνωστοποίησε επίσης ότι εκτόξευσε πυραύλους σε πολλές τοποθεσίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τέλος νωρίς τη Δευτέρα ότι αεροσκάφος του έπληξε στρατιωτική υποδομή στη Συρία μετά από ρουκέτες που, όπως ανακοίνωσε, εκτοξεύτηκαν από εκεί και έπεσαν σε ανοιχτό ισραηλινό έδαφος.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, NYT, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT