Συνάντηση Φιντάν με τους Ευρωπαίους πρέσβεις στην Αγκυρα

Συνάντηση Φιντάν με τους Ευρωπαίους πρέσβεις στην Αγκυρα

Κάλεσε την Ε.Ε. να ενεργεί σύμφωνα με την «αρχή της τήρησης των συμφωνιών», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της βίζας, αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Τουρκία και τους πρεσβευτές των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, ο Φιντάν δήλωσε ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και η διασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας.

Οπως ανέφερε, για να αναζωογονηθούν οι σχέσεις, η Ε.Ε. πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με την «αρχή της τήρησης των συμφωνιών». «Εχουμε επιδείξει αποφασιστικότητα στο θέμα αυτό. Εκτιμούμε τα θετικά μηνύματα από την Ε.Ε., αλλά πρέπει να γίνουν πράξη», δήλωσε, σημειώνοντας πως οι μηχανισμοί διαλόγου και συνεργασίας πρέπει να γίνουν πιο «λειτουργικοί».

«Τα εμπόδια που καθυστερούν τις αιτήσεις βίζας των πολιτών μας πρέπει να αρθούν αμέσως και αναμένουμε οι βίζες που θα εκδοθούν να επιτρέπουν πολλαπλές εισόδους στην Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στις προσπάθειες της Ε.Ε. για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, θα ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχίας και θα εμβαθύνει την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σχετικά με τη συμφωνία του 2016 για το μεταναστευτικό μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της συμφωνίας και να αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Σημείωσε δε πως «πρέπει να έχουμε ισχυρότερη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα»

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο αμάχους είναι «απαράδεκτες» και πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

«Πρέπει να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη λύση δύο κρατών το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και πως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα και χωρίς διακοπή.

Τέλος, αναφερόμενος στην απαγόρευση των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με το επιχείρημα της ελευθερίας της έκφρασης, σημείωσε ότι ταυτόχρονα επιτρέπονται επιθέσεις που έχουν στόχο το Κοράνι, κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Με πληροφορίες από Daily Sabah

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT